A zöld energia győzelme? Skócia egész áramellátását szélturbinák fedezték

2016. augusztus 13., szombat




Ráadásul még felesleg is maradt. Sokan arról beszélnek, hogy a látványos adatok és demonstráció új löketet adhat a zöld energia támogatásának és használatának.

Skócia partvidékét az elmúlt hétvégén olyan erős szélviharok támadták, amelyek akár óránként 185 kilométeres sebességgel törtek be az óceán irányából a szárazföldre.

Ez persze sokaknál tönkre vágta az amúgy sem épp pálmafákról és kánikuláról szóló skót nyarat, viszont összehozott egy olyan mérföldkövet a megújuló energiaforrások piacán, amire eddig nem volt példa.

Eddig ugyanis a szélerőművek által termelt elektromos áram annyira volt elegendő, hogy kisebb vagy nagyobb mértékben kiegészítse az erőművekből származó “hagyományos” energiamennyiséget. Múlt vasárnap azonban

egész Skócia áramhasználatát a szélturbinák fedezték, sőt még felesleg is maradt.

szelturbinak-2

A WeatherEnergy és a WWF Scotland által szállított adatok szerint azon a napon a derék skótok 37 202 megawattórányi energiát használtak el, miközben a vadul pörgő turbinák 39 545 megawattórányit pumpáltak a rendszerbe, ezzel Skócia aznapi elektromosenergia-igényét 106 százalékosan sikerült csak a szélnek köszönhetően kiszolgálni.

A WWF Scotland igazgatója, Lang Banks közleményben üdvözölte a tényt, és kijelentette: ez nem jöhetett volna létre másképp, csak azáltal, hogy a kormány és

az önkormányzatok maximálisan támogatták a megújuló energia kérdéskörét.

Emellett pedig kiemelte: ebből is látható, hogy a károsanyag-kibocsátás elleni harc nem jelenti azt, hogy az alternatív megoldásokból kevesebb energiát tudunk majd kipréselni.

A mostani nagy nap jól illeszkedik más országok sikerei közé: tavaly például Dánia döntött rekordot azzal, hogy a teljes éves energiafelhasználásának 42 százalékát megújuló forrásokból fedezte, idén pedig 50 százalékra emelnék ezt az arányt.

szelturbinak

A skót események szintén nem számítanak váratlannak,

a tervek szerint a megújuló energiaforrások teljes Egyesült Királyságra vonatkozó aránya is 46 százalékra emelkedik.

Szóval, egyre több olyan ország van, ahol ez a “tiszta energia” dolog működik mindenféle olaj, szén, és atom nélkül. És igen, most rád nézünk, Paks.

Forrás: 24.hu

tudomány technológia technika zöld energia alternatív energiák


Megtekintések száma: 24030





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet