A zöld kávé hihetetlen egészségügyi hatásai: az ezerarcú koffeinbomba

2018. július 23., hétfő




Tudtad, hogy sokkal egészségesebb a feketekávénál, mivel az ízletes kávé élvezete mellett zsírégető ésantioxidáns hatása van, csökkenti az éhségérzetet és energikussá tesz egész nap?

A zöld kávé a koffeintartalmának köszönhetően felfrissít, élénkít, aktivizál, pedig a benne található koffein nem ugyanaz, mint ami a feketekávéban található.

A feketekávé más összetételűkoffeintartalma csak rövidtávra és hirtelen aktivizálja a szervezetet, a zöld kávéban található koffein azonban lassan és hosszabb időre éri el ugyanezt a hatást.

Valójában ugyanannak a növénynek a magjáról van szó, csak a zöldet nem pörkölik meg. Zöld kávé névvel illetik az éretlen és nem pörkölt, de az érett és pörköletlen magvakat is. 

A zöld kávétermést leszedés után szárítják vagy fermentálják (általában utóbbit teszik), ennek fő célja, hogy a magokat kinyerjék a termésből. 

Ezt követi a pörkölés, ami egy sor kémiai átalakítást indít el, s amelyek közül a kávéfogyasztók szempontjából a legjelentősebb, hogy ilyenkor alakul ki a kávéital aromájáért felelős anyagok jelentős része. 

És épp ezért nem iszunk zöld kávéból készült italt: bár a pörkölt és a zöld kávé egyaránt élénkít, hiszen koffeintartalmuk nagyjából azonos, utóbbi íze meg sem közelítené a kedvelt feketéét.

A más összetételű koffeintartalmat szintén vitatja a blog, mivel a koffeinmolekula nem lehet más összetételű: ugyanazok az atomok ugyanúgy kapcsolódnak össze benne, függetlenül attól, hogy kávéban, teában mutatjuk ki. 

Hozzáteszik: az enyhén pörkölt és a pörköletlen kávé sem antioxidáns anyagai (polifenolok), sem antioxidáns hatása szempontjából nem különbözik jelentősen. 

Ráadásul a mindennapi táplálékunkkal ugyanis szerencsés esetben jóval több antioxidánst fogyasztunk, mint ami néhány kávéban megtalálható.

OSZD MEG másokkal is!

egészség életmód ételek fogyasztás


Megtekintések száma: 38559





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet