Afrika láthatja el majd Európát árammal

2017. január 2., hétfő




Az ősi kontinensen ugyanis hatékonyabban termelnek a napelemek, ez pedig érdekes erőviszonyokat fog szülni, mellyel a harmadik világ végre kinőhet a szerepéből.

Afrika felemelkedhet

Hatalmas fordulat következhet be a jövőben, mely során Európa függhet majd Afrikától. Legalábbis áramellátás, és energia szempontjából.

Ugyanis a legújabb kutatások kimutatták, hogy a leghatékonyabban az ősi kontinensen képesek a napelemek működni, vagyis ott a legnagyobb a hatásfokuk.

Mint ismeretes, a Marokkói-sivatagban felépült az elmúlt években egy hatalmas, egyre csak bővülő naperőmű, mely a világ jelenlegi legnagyobb ilyen naperőműve. A tervek szerint a folyamatos bővítés hatására egy akkora komplexumot hoznának létre, mely egész Európát képes lenne árammal ellátni.

Ezzel Afrikát, mint harmadik világot fel lehetne emelni a nyugati világok szintjére.

No, nem azonnal, hiszen idő kell, de ha stratégiailag fontos lesz a nyugati államoknak, és nagy jelentősége lesz, hiszen onnan fog érkezni az energia, megindulhatnak az afrikai beruházások, Marokkótól egyre beljebb terjedve.

Energia nagyhatalom lehet

A jövőben ezzel és más hasonló tervezettel mindenki jól járhatna. A nagyhatalmak és a fejlődő országok támogatásával a legszegényebb nemzetek energetikai szektora is elindulhat a karbonsemlegesség irányába.

És úgy általánosságban véve is megindulhat a fejlődés, hiszen habár Afrikának semmilyen sincsen szinte, amit a nyugatiak elvehetnének, hatalmas, kopár területek rendelkezésre állnak, ahol óriási, több száz négyzetkilométeres naperőműveket lehetne kiépíteni.

A jövőben ezeket a földterületeket más nemzetek, vagy komplett kontinensek bérelnék, ahol megtermelnék az infrastruktúra fenntartásához szükséges éves áramot.

Így Afrika, és egyes országai rövid időn belül energetikai nagyhatalommá léphetnének elő, mert bár nem saját tulajdonban lennének ezek az erőművek, övék lenne a föld, melyet a többi ország bérelni fog tőlük.

Innen működhetne a fél világ

Sokan felvetették már azt is, hogy a fél világot is innen lehetne működtetni. Afrika hatalmas területű kontinens. Van elég sivatag és pusztaság ahhoz, hogy rengeteg naperőművet lehessen létesíteni rajta.

Így pedig nem csak Európát, de Amerikát, Ázsiát, és Ausztráliát is el lehetne innen látni árammal.

Persze logisztikailag veszélyes lehet, hogy egyetlen kontinens szolgáltassa az áramot az egész világnak, de az elvi lehetőségét már több mérnök és szakember felvetette.

tudomány technológia technika


Megtekintések száma: 36440





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet