Agyevő amőba irthatja ki az emberiséget?

2017. április 15., szombat




A járványügyi szakemberek szerint komoly a baj, és egy megdöbbentően brutális amőba van terjedőben.

Meleg édesvizekben világszerte előforduló életveszélyes amőba az orrba jutva hamar átfertőzi a szöveteket, és eljut végül – akár percek alatt – az agyig, ahol végzetes lakmározásba kezd. Ráadásul a vízben az agyunkból felszabaduló vegyi anyagokat is képes „kiszagolni”.

Ha létezik ijesztő, és nagyon gyorsan halált okozó betegség, az nem más, mint az agyevő amőba fertőzés. Ez egy olyan kórság, mely akár néhány nap alatt végezhet az emberrel.

Ráadásul az utóbbi években egyre több esetet jelentenek, és ami még borzasztóbb: világszerte jelen van a meleg és édesvizekben ez az ominózus gyilkos amőba.

Nagyon veszélyes

Egy ártatlan fejes a tóba, folyóba, és lehet, hogy meg is kaptuk a halálos ítéletünket. A Naegleria fowleri nevű parazita csak az édesvízben él meg, nem ismerjük szerencsére olyan faját, mely a sós vízben is képes lenne megmaradni.

Fontos tudni, hogy a parazita csak akkor jelent veszélyt az emberre, ha az orrjáratba kerül. Ez azonban fürdőzéseknél, tóparti csobbanásoknál ugye rendszeres jelenség.

Bármilyen más esetben a parazita ártalmatlan: meg is ihatjuk a vele fertőzött vizet, illetve emberek között sem terjed, semmilyen érintkezés útján sem.

A bakteriális agyhártyagyulladáshoz hasonlítanak az amőba munkálkodásának tünetei.

Körülbelül 5 nappal a fertőzés után fejfájást, lázat és zavarodottságot észlelnek a betegek - ez később csökkent reakciókészséghez, hallucinációkhoz, remegéshez, rángásokhoz vezethet. Ezek a jelenségek azért alakulnak ki, mert ilyenkor az amőba már vígan eszi az agyunkat, pontosabban a homloklebenyben kezdi el mészárolni az idegsejtjeinket.

A túlélési arány nagyon rossz, de nem azért, mert ne lenne rá gyógymód, hanem mert roppant nehéz időben észrevenni, hogy ez egy agyevő amőbafertőzés.

Kiszagol minket

A kutatók nemrégiben arra is rájöttek, hogy ez a veszélyes kis parazita ráadásul képes kiszagolni az agyszöveteinket, ily módon találnak meg minket, és jutnak fel az orrból az agyhoz.

Az agyunkban neurotranszmitterként használt acetilkolinhoz kapcsolódó receptorokat találtak ugyanis az amőbában.

A feltevések szerint az amőbának saját, ősi receptora lehet az acetilkolin fogadására, ennek a jeleit követve tör azonnal az agy felé, ahol ingerületátvivő anyagként a legtöbb termelődik a molekulából.

A kutatók szerint gyógyszerekkel lehetne blokkolni a receptor működését, amivel még az agyba jutás előtt megállíthatnák az amőba pusztítását.

Ilyen hatású szert már forgalomban is hoztak, irritábilis bél szindróma kezelésére.

Csupán az a bökkenő, hogy az amőba nem okoz tüneteket, amíg el nem jut az agyba – akkor pedig többnyire már késő.

Egyre terjedőben

Azonban azért óriási a probléma, mert mire észreveszik, halált okoz, és az egyre nagyobb méreteket öltő globális felmelegedés elhordhatja olyan helyekre is az amőbát, ahol korábban nem volt honos.

Egyelőre idehaza, és Európában sincs nagy veszély, de a közeljövőben ez változhat, vagyis alkalmazkodnunk kell majd az egyre fokozódó veszélyre. 

tudomány vírus globális kataklizma világjárvány


Megtekintések száma: 298846





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet