Alakváltó robotot hoztak létre Amerikában

2017. március 20., hétfő




Össztömege csupán 0.31 g teljes mérete pedig alig több mint másfél centiméter, és meglepő tulajdonságokkal rendelkezik.

Bár a gép össztömege csupán 0.31 g teljes mérete pedig alig több mint másfél centiméter, képes súlyának többszörösét is szállítani. PVC-ből és apró mágnesekből készült és meglepő módon még az acetonnak is ellenáll.

AZ MIT tudósainak sikerült kifejleszteniük egy teljesen új technológiájú, apró méretű, mini-robotot. A robot képes változtatni alakját. Sokféle felületen képes sétálni, képes tárgyakat mozgatni és akadályokon átmászni. 

Bár a gép össztömege csupán 0.31 g teljes mérete pedig alig több mint másfél centiméter, képes súlyának többszörösét is szállítani. PVC-ből és apró mágnesekből készült és meglepő módon még az acetonnak is ellenáll.

Az Origami mini-robotot külső forrásból érkező impulzusokkal irányítható. A kulcsfontosságú illesztéseken elhelyezett apró elektromágnesek mozgatják a testet. A koncepció fejlesztésén 2012 óta dolgoznak, és nemrég mutatták be az IEEE Nemzetközi Robotikai és Gépesítési Konferencián Seattle-ben.

0.3 grammot nyom, de képes súlyának kétszeresét is sebesen mozgatni

Komolyabb akadályokon is átrágja magát

Hogy pontosan milyen célt szolgál majd a prototípus, még nem lehet tudni. Az azonban már most jól látszik, hogy a technológia, nyilván sokrétűen használható.

Egyfelől komoly potenciál rejlik az orvosi területen történő felhasználásában. Ehhez azonban még tovább kell majd zsugorítani a már most sem túl méretes robotot. 

A véráramba juttatva operációk vagy vizsgálatok idején az érintett területre irányíthatnák és közvetlen közelből követhetnék az eljárás eredményeit. A műtét végeztével egyszerűen elpusztítaná önmagát és a beteg bélrendszerén át távozna a testéből.

Ezen túlmutatóan, egy teljesen másik területen, az űrkutatásban is nagy hasznát vennék. A különböző méretű és teherbírású robotok kő és talajmintákat vehetnének a bolygók felszínéről, ráadásul olyan helyekre is eljuthatnak, ami más módon megközelíthetetlen...

Részletes videóanyag az úszó, csúszó, mászó, önmagát hajtogató, multifunkcionális mini robotról:

Forrás: Tudnodkell.info

tudomány technológia technika


Megtekintések száma: 161739





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet