Alig 1 cm-es, mégis képes rövid idő alatt 10 emberrel is végezni, mi az?

2017. január 6., péntek
Egy méteres tapogatókkal rendelkezik, és csípése elviselhetetlen fájdalmat okoz.

Léteznek különösen veszélyes élőlények a világban. Olyanok, melyekkel azt is megbánja az ember, hogy egyáltalán találkozott.

Hihetetlenül veszélyes faj

Vannak köztük halálosak, melyek azonnal megölnek, és már a puszta látványuk a tudtunkra adja, hogy nem húzzuk már sokáig. Ilyen a cápa is.

Vannak azonban tavasz gyilkosok, melyekről elsőre talán meg sem gondolná az ember, hogy képesek ölni. Az aprócska, fekete színű fekete özvegy is ilyen: nagyon kicsi, de csípése akár halálos is lehet.

És szintén hasonlóan vélekedik a legtöbb ember az irukandzsi kockamedúzáról is, ami parányi méretei miatt elsőre talán nem úgy tűnik, mintha egy súlyos veszélyt jelentő élőlény lenne, mégis halálos lehet.

Az alig körömnyi harangú, de akár egyméteres tapogatójú állat csalánsejtjeinek csípése elviselhetetlen fájdalmat tud okozni.

Nemrégiben egy egész sor áldozatot szedett egyetlen ilyen kockamedúza. Ráadásul mindössze 2 hét leforgása alatt. Legutóbb egy tizenéves lányt csípett halálra, ezért egyre többen felhívták a figyelmet, hogy fokozottan vigyázzanak a fürdőzők az ausztrál partok mentén.

A csípés után általában erős émelygés, hányinger, és szédelgés lesz úrrá az áldozaton, de mindeközben pokoli fájdalom járja át a testét.

A globális felmelegedés miatt terjed

Azonban világszerte egyre több helyen jelenik meg ez a medúzafaj, amit a világ legmérgezőbb medúzafajaként tartanak számon.

Eddig a kockamedúza csak északi területeken volt megfigyelhető. Azonban ahogy melegszik az éghajlat, és a tengerekben folyó áramlás is egyre melegebb lesz, úgy jelennek meg egyre több helyen ezek a veszélyes fajok.

Ma már egyre többször jelennek meg cápák is olyan helyeken, ahol korábban egyáltalán nem volt jellemző, mert túl hideg volt nekik a víz. 

Ez egy elég aggasztó jelenség, ami nem csak a vizekben, hanem a szárazföldön is észlelhető. Az elmúlt 5 évben ugyanis rengeteg olyan szúnyog és denevérfaj jelent meg Európa szerte is, melyek komoly betegségeket hordozhatnak.

Ez pedig potenciálisan megnövelheti annak az esélyét, hogy egy világjárvány törjön ki, mely valamelyik állatban mutálódott vírusból alakulna ki.

Az irukandzsi kockamedúza Fraser-sziget térségében való megjelenését s klímaváltozásnak, az óceán melegedésének tulajdonítják.

globális felmelegedés tudomány érdekes érdekesség


Megtekintések száma: 73268

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet