Alig 2 nap múlva meteorzápor éri el a Földet! Készüljön mindenki!

2019. január 3., csütörtök
Brutális csillaghullás érkezik!

Könnyen meglehet, hogy a péntek hajnalban érkező Quadrantidák meteorraja produkálja a 2019-es év legpazarabb csillaghullását.

Ki sem hevertük még a szilveszteri tűzijátékot, a természet most újabb égi látványosságról gondoskodik az év első meteorrajának közreműködésével. 

A „csillaghullás” maximuma tehát péntek hajnalban, magyar idő szerint 3:20-kor várható, de csak néhány óráig tart, ezért a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) szerint némi szerencse is kell, hogy elkapjuk.

A legpazarabb lehet

A téli időjárás nem túl csábító csillaglesre, de két okból is megéri korán kelni és pásztázni picit az eget.

Óránként átlagosan 120, a légkörbe érve felizzó szemcse fényét láthatjuk, de a Quadrantidák pozitív és negatív meglepetéssel is szolgálhatnak: 60 vagy akár 200 meteort is produkálhat óránként.

Tekintve, hogy január 6-án lesz újhold, így ez alkalommal kiváló észlelési körülmények között, holdmentes, sötét égen követhetjük nyomon a meteorraj maximumát, amennyiben a januári időjárás is lehetővé teszi – emeli ki az MCSE.

Előbbi azért is fontos, mert a másik két, hullócsillagokban gazdag meteorraj megfigyelését idén a Hold fénye jelentősen zavarni fogja.

Az augusztusi Perseidák észlelését a növekvő, a decemberi Geminidák megfigyelését pedig a közel telihold fogja befolyásolni.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes hihetetlen


Megtekintések száma: 17559

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet