Alkoholt gyárthatunk levegőből és vízből a nanotechnológia segítségével

2016. október 24., hétfő




Hihetetlen, de a nanotechnológia új távlatokat nyithat meg bizonyos anyagok előállításában. Az alkoholt például vízből és levegőből leszünk, és már vagyunk is képesek előállítani!

Eszméletlen, hová fejlődik a világunk. Nemrégiben kezdett el elterjedni a por alapú alkoholos italok köre, melyet szintén forradalmi újításnak tartanak, ami éveken belül átveheti a piacot a folyékony italoktól.

Ezeket ugyanis por alapúan jóval egyszerűbb tárolni, kevesebb csomagolóanyag kell – nem kell üveg – és sokkal nagyobb mennyiségeket lehet eljuttatni ugyanakkora szállítódobozokban.

Most pedig a nanotechnológia segít be egy új eljárással, mely során szén-dioxid és víz segítségével állíthatunk elő alkoholt.

Az Oak Ridge Nemzeti Laboratórium tudósai azon dolgoznak már egy ideje, hogy a klímaváltozást okozó szén-dioxidot valahogyan metanollá alakítsák, ami elfogyasztva vakságot okoz, amikor a kísérletük eredménye ennél sokkal lett: etanolt állítottak elő.

Külön említésre méltó, hogy az átalakítás nagyon kis külső támogatást igényel.

A kutatást vezető Alex Rondinone úgy írta le a folyamatot, mintha az égés ellentéte lenne; amikor az etanol oxigén jelenlétében ég, akkor víz és szén-dioxid jön létre.

Az általuk kitalált ellentétes eljárásban a vízhez és a szén-dioxidhoz csak egy kis elektromos áramot kell hozzáadni, hogy megint etanol jöjjön létre.

Ehhez az egészhez egyetlen kis chip szükséges, ami néhány atomnyi méretű tüske található. Ezek gyakorlatilag aprócska széntüskék, amiknek a tetejére rézgömbök vannak felhelyezve.

A réz egyfajta villámhárítóként működik, itt történik meg a szén-dioxid és a víz átalakításának kezdeti lépése, és a széntüskénél ér véget a folyamat.

Jelenleg még csak fél sikerek vannak, de elméletben már működőképes az eljárás, tehát gyakorlatilag már csak meg kell valósítanunk technikailag megfelelő módon is, és találnunk egy gazdaságos eljárást rá.

Jelenleg sikerült már azt elérni, hogy az eszköz kicsi, és nem is annyira drága. Titánból vagy platinából készült, csak olcsó és könnyen beszerezhető anyagokat használtak.

Az áramigény is alacsony, 1,2 voltos feszültséggel indították be a kémiai reakciót. Már csak azt kell kitalálniuk az illetékes hatóságoknak, hogy az olcsó és egyszerű szeszgyártó szerkezetre hová ragasszák fel a zárjegyet.

Az elkövetkező években tehát nagy változások jöhetnek az italozásba, így azok, akik nem szeretik az új dolgokat, és a változást, azok ennek nem fognak örülni.

De a tény az tény: haladni kell a korral, és hagyni, hogy minden megújuljon. Előbb-utóbb úgyis be fog következni, akkor is, ha küzdünk ellene!

tudomány technológia technika nanotechnológia


Megtekintések száma: 42862





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet