Alvásparalízis: a világ egyik legtitokzatosabb állapota

2016. október 17., hétfő




Létezik egy olyan különös állapot, amikor az ember ébren álmodik, és igazi rémálmok elevenednek meg a szeme előtt. Ez az egyik legijesztőbb alvásprobléma, amellyel a tudomány még mindig nem tud mit kezdeni. Az élő rémálmok nyomában.

Ha azt gondoltad, nincsen olyan betegség, melyet nem kívánnál még az ellenségednek sem, akkor biztosan nem hallottál még az alvásparalízisről.

A legijesztőbb emberi állapot

Ez a kór gyakorlatilag nem gyógyítható, és még a mai tudomány sem tud róla sokat elmondani. pedig már régóta kutatják, eredménytelenül…

A jelenség elalvás előtt vagy ébredés után jelentkezik leggyakrabban. Azok, akik átélték, arról számoltak be, hogy bénultan fekszenek az ágyukban, miközben rémálmokba illő alakok közelednek feléjük, ők pedig rettegve, tehetetlenül végignézik.

Gyakran kíséri félelemérzet, társulhatnak hozzá hallucinációk, lidércnyomás, vagy testen kívüli élmény.

Olyan dolgokat képes ilyenkor megélni a tudatunk, amik könnyen maradandó lelki sérüléseket okozhatnak számunkra, ezért az alvásparalízis nagyon veszélyes tud lenni.

Rejtély, mi okozza

Ami még ijesztőbb az egészben, hogy a tudomány egyszerűen nem tud vele mit kezdeni. Évtizedek óta kutatják, de alig jutottak közelebb a kérdések megválaszolásához.

Eleinte, mikor először érzékelték az emberek a régi időkben ezeket a tüneteket, még inkább vallási okokkal magyarázták.

Az volt ugyanis az emberek hitében elültetve, hogy ezek a látomások, lidérces rémképek ténylegesen valósak, és azért jelennek meg az ember előtt, mert dolguk van vele, vagy valamiért üzenni akarnak neki.

A tudomány számára nincs egyetlen mankó sem a témában, csak valószínű találgatások, de ezek a tudományos igazoláshoz még nem elegendőek.

Az egyik lehetséges teória, hogy a REM alvás idejére a szervezet ideiglenesen lebénítja a vázizmokat az alvajárás és az alvabeszélés elkerülése érdekében, és ez a felriadás után is hat.

Az izolált alvási bénulás MeSH kódja D020188. Az alvás misztikussága miatt az alvási rendellenességeket is misztika övezte, és részben övezi még ma is, holott ezek valószínűleg egy eddig nem teljesen ismert biológiai folyamat részei, következményei.

Sokan egyébként az alvásparalízis jelenségével magyarázzák a földönkívüli elrablásokról szóló történeteket is.

Ezek a történetek ugyanis nagyon élénken élnek az emberek emlékeiben, ugyanakkor a beszámolók több ponton is olyan dolgokat, elemeket tartalmaznak, melyek kísértetiesen hasonlítanak egy megélt alvásparalízisre.

A fejjel elfelé és a háton való alvás növelheti az alvásparalízis előfordulását, valamint az erős stressz is negatív hatással van az alvásunkra, így az is növelheti ennek az ijesztő jelenségnek az előfordulási arányát.

A legrosszabb kombinációt azonban az alkoholfogyasztással egybekötött kórosan fennálló alváshiány. Ez ugyanis olyan ütős kombináció, mely egy alapvetően teljesen egészséges, mentálisan egész embernél is előhozhatja a tüneteket.

paranormál bizarr betegségek betegség betegségek


Megtekintések száma: 44662





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet