Amikor kicsúszik a föld a lábunk alól - a legnagyobb fölcsuszamlások testközelből

2017. január 30., hétfő
2016 legnagyobb és egyben legveszélyesebb földcsuszamlásait szedi össze ez a videó, mely egyszerre látványos és félelmetes.

Érdemes végignézni, hiszen feszült izgalommal teli perceket fogunk átélni a videó nézése alatt, és közben azon fogunk gondolkodni, hogy ez akár velünk is megtörténhetett volna.

Nos, igazából persze kicsi az esély, hogy kicsiny, Kárpátok által szegélyezett országunkban ilyen nagy erejű földcsuszamlások előforduljanak, de az éghajlat utóbbi években tapasztalt változásait, és az egyre nyugtalanítóbb geológiai folyamatokat figyelembe véve egyáltalán nem kizárt, hogy néhány éven belül magyar videók is elárasztják majd a netet.

Amikor váratlanul csúszik ki a lábunk alól a talaj, akkor a legbiztosabb dolog mozdul meg a talpunk alatt, azért ennyire riasztóak az ilyen földcsuszamlások.

Hiszen a szemünk láttára kezd el ingataggá válni, majd szétcsúszni egy olyan dolog, amit egyes kultúrákban a nyugalom és az öröklét szimbólumaként is ismernek.

A globális előrejelzések szerint a nagy erejű, és teljesen váratlan földcsuszamlások száma meg fog növekedni az elkövetkező évtized végére.

Mindemellett a talajszerkezet olyan helyeken is fellazul, ahol korábban ez nem volt jellemző. Hogy ezek a folyamatok pontosan miért mennek végbe, és mi idézte elő ezt a változást, azt még nem tudni, de a geológusok folyamatosan kutatják a probléma gyökerét.

katasztrófa tudomány természet globális kataklizma


Megtekintések száma: 69537

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet