Amikor lefúrtak a pokolba – A világ legmélyebb, ember által fúrt lyuka

2016. november 25., péntek




A szupermély fúrást a Kola-félszigeten egy apró, ámde annál mélyebb lyukon át valósították meg. A cél az volt, hogy elérjék azt, hogy átszakítva a földkérget, elérjék a Föld köpeny rétegét.

Az emberiség nem csak állandóan az eget és az űrt kémleli, hanem a saját környezete, a körülötte lévő világ felfedezése sem hagyja nyugodni.

A tudományt ár régóta érdekelte a kérdés, hogy mi lehet a földkéreg alatt. Bár elméleteink vannak rá, az az igazság, hogy soha nem voltunk képesek megfigyelni, és élőben tanulmányozni a folyamatokat.

A valaha volt legmélyebb fúrott lyukon át szerették volna elérni a Föld feltételezett köpeny rétegét, mely közvetlenül a földkéreg alatt található.

A Kola-félszigeten elvégzett fúrása a volt Szovjetunió egy tudományos kutató mélyfúrása volt az 1970-es években. Az volt a terv, hogy 15 km méylre fúrnak, és ezzel elméletileg elérték volna a képlékeny köpenyt.

Azonban a fúrás közben számtalanszor különféle probléma lépett fel. 1970 május 24-én indult el a projekt, és több fúrólyukat mélyítettek a központi lyuk elágaztatásával.

Az SzG-3 jelű legmélyebb fúrás 1989-ben elérte a 12 261 méter mélységet és 2008-ig is ez volt a legmélyebb fúrólyuk. Jelenleg a leghosszabb fúrólyuk, melyet valaha is mélyítettek, a 12 290 méter mély Maersk BD-04A olajkút Al-Shaheennál Katarban.

12 066 m-nél a fúrócső elcsavarodott és egy 5000 m-es darabja leszakadt bennmaradva a fúrólyukban. A fúrást később újra kezdték 7000 m-ről, 1989-ben a fúrófej 12 262 méteres mélységet ért el. Úgy számoltak, hogy még 1990-ben elérik a 13 000 métert és 1993-ban a tervezett 15 000 métert.

A hőmérséklet azonban nem várt módon megemelkedett. Korábban azt gondolták, hogy maximum 100 Celsius fokos hőmérséklet uralkodhat olyan mélységben a talajban, de ezzel szemben jóval melegebb volt, és 180 fokig is felkúsztak a hőmérők, és érzékelők a fúrófejen.

Ekkor állították le a fúrást teljesen, mert lehetetlennek ítélték anak befejezését, ugyanis a számítások szerint 15 km-es mélységben – amennyire eredetileg tervezték a lyukat – már 300 Celsius fokra nőtt volna a hőmérséklet, mely rengeteg műszert tönkretett volna, és nem lehetett volna folytatni a fúrást.

A fúrófej meghajlott volna, és nem működött volna. A hivatalos teória legalábbis így szólt azonban többen felhívták arra a figyelmet, hogy az akkori fúrófejek nagyobb terhelést is elbírtak volna, ráadásul azóta a technika rengeteget fejlődött, de nem történtek további mélyítések a járatban.

Egy összeesküvés elmélet szerint a kutatók a pokolig fúrtak le, ezért kellett végül leállítani a fúrást. A fúrás során ugyanis valami olyasmire bukkantak, amire nem lett volna szabad.

A fúrófej egy adott mélységnél valami nagyon kemény tárgyba ütközött, majd mikor már majdnem megadta magát az egész fúrófej, hirtelen megszűnt az ellenhatás. Úgy tűnt, hogy a fúróval egy hatalmas földalatti üregbe futottak bele.

Miután a hangfelvételeket meghallgatták, teljesen meghűlt az ereikben a vér: a felvételeken ugyanis ezernyi ember fájdalmas üvöltése hallatszott.

Sokan úgy gondolják azonban, hogy a felvételen hallható hangok valójában csak a kőzetlemezek, és a felfelé süvítő gázok hangja.

Hogy mi az igazság, azt mindenkinek a fantáziájára hagyjuk. Azóta rengeteg mélytengeri fúrás is indult, ugyanazzal a céllal: elérni a Föld köpenyét. Több olyan helyen indultak meg a munkálatok, ahol a földkéreg elméletileg nem olyan vastag, és csak 6-7000 méterre van a felszíntől.

Egyelőre még senkinek sem sikerült elérnie a köpeny réteget, pedig ez egy hatalmas áttörés lenne a Föld mélyének kutatásában.

tudomány rejtély rejtélyek


Megtekintések száma: 144080





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet