Amikor visszaüt a technika? Leállt egy komputer egy szívműtétnél az antivírusprogram miatt

2016. május 9., hétfő




Még februárban történt az ominózus eset, amelynek részletei mostanában kerültek nyilvánosságra: egy szívkatéteres műtét közepén elsötétült a monitor, a Merge Hemo elveszítette a kommunikációt a PC-vel. Öt perce telt, míg az orvosok újra tudtak mindent indítani.

Csak a szerencsén múlt, hogy nem maradt a műtőasztalon egy amerikai férfi egy túlbuzgó antivírusprogram miatt.

Az IBM tulajdonában lévő Merge cég egészségügyi berendezéseket gyárt az Egyesült Államokban, készülékei megtalálhatók a szemészettől kezdve az ortopédián át egészen a sebészetig. Az egyik géppel azonban nemrég volt egy kis probléma.

A Merge Hemo nevű berendezés – adta hírül a Softpedia – egy katéteres szívműtétnél asszisztált.

vezerloterem

Ez a gép két fő modulból áll, az egyik az orvosi eszköz, amely a katéterrel összeköttetésben figyeli a páciens valamennyi fontos paraméterét, a másik egy szoftver, amely az orvosok számítógépe felé továbbítja az adatokat.

Még februárban történt az ominózus eset, amelynek részletei mostanában kerültek nyilvánosságra: egy szívkatéteres műtét közepén elsötétült a monitor, a Merge Hemo elveszítette a kommunikációt a PC-vel.

Öt perce telt, míg az orvosok újra tudtak mindent indítani, és szerencsére mindez olyan műtáti fázisban történt, hogy a betegnek nem lett baja.

Mint minden ilyen esetben, a gyártó azonnali vizsgálatot rendelt el, ami érdekes eredménnyel zárult. Kiderült ugyanis, és ezt az FDA (Amerikai Élelmiszer- és Gógyszerengedélyezési Hivatal) is nyilvánosságra hozta, hogy a merge Hemóval semmi gond sincs, a problémát az okozta, hogy az orvosok PC-jén egy olyan antivírus futott, amelyiket úgy programoztak, hogy minden órában végezzen el egy mély szkennelést, és erre éppen a műtét közepén került sor.

a-jovo-orvostudomanya

Az eset arra hívja fel a figyelmet, hogy míg egyfelől jó az antivírusprogramok használata az egészségügyet is egyre jobban fenyegető kibertámadások miatt, addig másfelől nagyon nem mindegy milyen beállításokkal használják ezeket a szoftvereket, mert lehet, hogy nagyobb gondot csinálnak, mint amilyet megakadályoznak.

Forrás: Hvg.hu

tudomány orvostudomány


Megtekintések száma: 7997





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet