Angyalszárnyat találtak egy borostyánkő zárványban?

2016. június 30., csütörtök




A csaknem 100 millió éves zárvány egybefüggő csontokat, lágyszöveteket tartalmaz, melyben tollak őrződtek meg. A lelet rengeteg új dolgot taníthat meg nekünk a múltról.

Az összeesküvés elméletek hívői szerint a most megtalált lelet nem kizárt, hogy egy tényleges angyal szárnya lehet. Azért gondolják így, mert a lelet 100 millió éves, és az akkori időszakból még nem tudunk egyetlen olyan ősmadárról sem, mely szárnyakkal rendelkezett volna.

Az angyalok mitikus lények, a Bibliában pedig az Isten küldöttei. A jó angyalok Isten akaratát adják hírül az embereknek és segítenek rajtuk.

A Biblia szerint az angyalok Isten teremtményei, semmiféle megkülönböztetett tiszteletet nem igényelnek. Az angyalok erejükre és hatalmukra nézve magasabb rendűek az embernél.

Számtalan alkalommal felmerült, hogy létezésüket alátámasztó leletek kerültek már elő a föld alól, azonban hitelt érdemlő lelet mind a mai napig nem került elő.

borostyanba-zart-szarny

Pedig egyesek nagyon is biztosak létezésükben, és szerintük korábban a dinoszauruszokra sem volt egyértelmű bizonyíték, ma már mégis mindenki elismeri, hogy 65 millió évvel ezelőtt ők uralták a Földet.

Szerintük a szárny egyértelmű bizonyítéka lehet, hogy a madarak előbb, és azelőtt, hogy a rovarokon kívül más, szárnnyal rendelkező élőlények uralták volna az eget, megjelent valami, ami puha tollas szárnyszerkezettel rendelkezett.

Ezek a lények, mivel jóval megelőzték a madarakat, akár a mennyből lelátogató angyalok is lehettek.

Azonban mivel csak a szárny került elő, így ez sem bizonyító erejű, pusztán egy színesebb, vadabb teória arra vonatkozóan, hogy mi került elő a borostyánkő zárványból nemrégen.

Ősmadarak elődje

Egyes régészek nem hisznek az effajta mesékben, és más magyarázatban látják a több millió évvel a madarak megjelenése előtt létező szárnymaradványt.

Szerintük a lelet újraírhatja a madarak evolúciós fejlődésének történelmét.

Az ő olvasatukban a borostyánkőbe ágyazódott két kicsi szárny azt bizonyítja, hogy a mai madaraknál látható tollazat szerkezete, mintája, színe és a tollak elrendeződése már 100 millió évvel ezelőtt megjelent, legalább is néhány korai madárnál.

100-millio-eves-szarny

Ez magyarázat lehet arra, hogy miért ilyen sok millió évvel ezelőtt jelent meg  a szárny, mint evolúciós eszköz a túlélésre, fejlődésre.

Ha így van, akkor bár nem természetfeletti lény maradványait találták meg a tudósok, mégis óriási jelentőség felfedezés, hiszen jól látható, hogy a borostyánkőbe zárt lelet kitűnő állapotban van , még a lágyszövetek is megvannak benne, vagyis elméletben ez a klónozásra is lehetőséget adhat.

Az angyal becenév hamar ráragadt a leletre az előzmények miatt. A Nature Communications 2016. június 28-i számában megjelent tanulmány szerint a fosszilizálódott szárnyak valószínűleg az Enantiornitheseké, melyek a kréta időszak végén haltak ki.

100%-osan azonban ezt sem tudták még bebizonyítani a régészek, csak egyes a szárnyon talált jellegzetességek sejtetik, hogy valóban a szóban forgó fajról lehet szó.

borostyan-lelohely

A burmai borostyánkövekben lévő ősmaradványok túlnyomó része az észak-mianmari Kacsin állam Hukawang-völgyében lévő bányából származik.

A völgy jelenleg a Kacsin Függetlenségi Hadsereg felügyelete alatt áll, melynek évtizedek óta vannak konfliktusai az állammal, ennek okán a burmai borostyánkő-bányászat és -kereskedelem szinte teljesen szabályozatlan.

A gyűjtött anyag nagy részét kínaiaknak adják el, akik ékszereket és dekoratív faragásokat készítenek belőle. A kutatók a vizsgált példányokat Kacsin fővárosában, Myitkyina jól ismert borostyánkőpiacán szerezték be.

tudomány történelem


Megtekintések száma: 5750





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet