Antidepresszánsok és epilepszia gyógyszerek maradványai vannak a Balatonban!

2018. szeptember 10., hétfő




A hatóanyagokat kimutatták a tó vizében. Gusztustalan, milyen módon kerültek bele, és jelen vannak folyamatosan!

A hatóanyagok nagyon bizarr módon kerülnek oda. gusztustalan és a beled is kifordul, ha megtudod!

A Balaton vize tele van különféle gyógyszermaradványokkal, származékokkal.

Olyan szinten, hogy az elmúlt években is többször kimutatható volt az, hogy fogamzásgátlók és egyéb orvosságok részecskéi úsznak a vízben.

Bár ezek rendkívül kis menyniségűek, sokak szerint bejutnak az ott fürdők szervezetébe, de ami még rosszabb, a halak szervezetébe…

Ez pedig a halászatot és a halfogyasztást is befolyásolhatja közvetetten.

Egy felmérés szerint most epilepszia gyógyszer és antidepresszáns maradványok vannak a Balaton vizében, melyek bizarr módon jutnak ide.

Vizelettel…

Olyan sok strandoló könnyít magán a vízben, hogy még a Balatonban is kimutathatók gyógyszermaradványok, amik leginkább így kerülnek oda.

A Balatoni Limnológiai Intézet Kísérletes Állattani Osztálya évente többször, több helyszínen is vizsgálja a víz minőségét: a Zala folyónál, a Balaton északi és déli partján, valamint a Sió-csatorna mentén Siófoknál. Pirger Zsolt csoportvezető a So­mogy Megyei Online-nak azt mondta:

137 hatóanyagot vizsgálnak célzottan, amiből 68 az összes megvizsgált helyen előfordult. A vízmintákból leggyakrabban az antidepresszáns- és az epilepsziaellenes hatóanyagokat mutatták ki.

Természetesen nagyon nagy mennyiségben kell a vízben lenniük ilyen vegyi anyagoknak, hogy az öntisztulás ne érvényesüljön.

De például egy kis öbölben, ha rendszeresen sokan belevizelnek a vízbe, már előállhat érdekes helyzet. 

A vízzel lenyelt vizelettel különböző, fel nem szívódott gyógyszerhatóanyagok bekerülhetnek a szervezetbe, ami károsíthatja az egészséget.

Hozzátette: nem csak az fontos, hogy természetes vízbe semmiképpen se kerüljön gyógyszer, de az is, hogy a szennyvízhálózatba se dobáljunk orvosságokat. Több tízezer embert kényszeríthetünk így mellékhatással bíró gyógyszerek bevételére.

Ma már minden patikában van olyan gyűjtőedény, amibe a lejárt vagy fel nem használt gyógyszert be lehet dobni. Ezeket égetőkbe viszik tovább.

A Balatoni Limnológiai Intézet egyébként folytatja a kutatást, mert a hatóanyagok hosszú távú környezeti hatásáról még keveset tudnak.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány magyarország egészség bizarr


Megtekintések száma: 43659





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet