Aranykincsekkel teli 500 éves hajót találtak a sivatagban

2016. június 9., csütörtök
Egy 1533-ban titokzatos módon elveszett hajó maradványait találták meg hatalmas mennyiségű arany érmékkel és elefántcsonttal tömve.

Afrika partjainál dolgozó gyémántbányászok hatalmas értékű aranykinccsel megrakott hajóroncsra bukkantak. A Bom Jésus – Jó Jézus – nevű vitorlásra elsőként a De Beers bányászcég geológusai találtak rá a namíbiai partok mentén, Oranjemund közelében.

A portugál vitorlás 1533-ban Lisszabonból indult útnak,  Francisco de Noronha vezetésével.

Az Indiába tartó hajó teljes legénységével együtt eltűnt.

A hajóra a bányászcég munkatársai találtak rá az ún. Csontvázparton. Bár a partszakasz mentén már számos hajóroncsot felfedeztek, ez volt az első, amely tömve volt pénzérmékkel és elefántcsonttal.

aranyerme

A bányászcég munkatársai nem találtak rá azonnal a kincsre – elsőként csak különös fa- és fémtárgyakat fedeztek fel a part mentén, és csak ezután bukkantak rá a homok alatt rejtőző hajóra.

Az arannyal teli kincsesládára a hatodik napon találtak rá.

Számos szakértő szerint a vitorlás az egyik legnagyobb értékű hajóroncs, amelyet valaha találtak. Nem véletlen, hogy az UNESCO víz alatti kulturális örökség védelméről szóló egyezmény is védi.

A Bom Jésuson német rézöntvények és nyugat-afrikai elefántcsont mellett portugál, spanyol, firenzei és velencei ezüst- és aranypénzeket, valamint fegyvereket (többek között kardokat és késeket), ruhákat és csontvázakat is találtak. Emellett bronzból készült tálakat, valamint asztrológiai eszközöket is felfedeztek.

agyuba-rejtett-aranyermek

Dr. Dieter Noli régész szerint az arany a namíbiai kormány tulajdonába fog kerülni. Mint mondta, ez teljesen megszokott eljárás abban az esetben, ha egy hajót találnak a tengerpart közelében.

Az egyedüli kivételt az állami hajók jelentik: ebben az esetben a rakomány azt illeti meg, amelynek a zászlaja alatt a vitorlás hajózott.

És bár ez esetben éppen erről van szó – tekintve, hogy a hajó a portugáloké volt –, a portugál kormány nagylelkűen lemondott a kincsről Namíbia javára.

Forrás: Múlt-kor

érdekes érdekesség történelem arany kincs kincsek


Megtekintések száma: 13526

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet