Árpádházi Szent István: érdekes történelmi tények a magyarság államalapítójáról, amit sokan nem tudnak!

2020. augusztus 2., vasárnap
Nemzetünk történelmének egyik legnagyobb alakjával kapcsolatban sok kérdés és homály van...

István születési dátumáról nincs pontos adat. Az évszázadokkal későbbi lengyel és magyar krónikák három időpontot adnak meg: 967, 969 és 975. Feltételezések szerint valamikor a 970 és 980 közötti években születhetett, míg a 14. században írt Képes krónika 969-et adja meg születési dátumnak.

Három késő 11. századi életrajz egyetért abban, hogy 997-ben még nagyon fiatal volt, ami a későbbi időpontot valószínűsíti

A helyszín szintén bizonytalan. A

Hartvik-féle legenda említi Esztergomot, ám ez az adat István-korabeli forrással nem igazolható.

Ha ez igaz, az a születés idejét 972 utánra teszi, mivel a család akkor költözött ide. A mai esztergomi székesegyház északi lépcsőtornya mellett helyezkedett el a Szent István protomártír-templom, amelyről egy 1397-es canonica visitatio (kánoni látogatás) azt mondja, hogy a mellette fekvő, kápolnává átalakított szobában született. 

A helyet ma emléktábla jelöli. Más források szerint Vajk Székesfehérvárott, apja palotájában látta meg a napvilágot

Apja őt jelölte ki utódjául, de a nagyfejedelem halála után meg kellett küzdenie idősebb rokonával, Koppánnyal a főhatalomért. A Veszprém melletti csatában, német segítséggel legyőzte Koppányt, de ezzel csak a családon belül állította helyre a békét.

Arra azonban ez is elég volt, hogy 1000-ben II. Szilveszter pápától, III. Ottó császár közvetítésével és egyetértésével, koronát és áldást kérjen, amit a Szentatya meg is adott. Szent István királyunk a koronázás után sorra leverte a támadó és ellenkező törzsfőket, Gyulát, Ajtonyt, a fekete magyarokat és a dél-erdélyi Keánt is.

Eredetileg István Vajk néven Géza fejedelem utódja volt, ami hős vezért jelent. A Szent István nevet az első keresztény vératanú után kapta kereszteléskor.

Mindegyik gyerekét túlélte. 1038. augusztus 15-én halt meg. Székesfehérváron temették el, az általa építtetett bazilikában, aminek védőszentje Szűz Mária.

Halála után évtizedekig belháború dúlta az országot. VII. Gergely pápa kanonizálta 1083-ban, fiával, Imre herceggel és Gellért püspökkel együtt. István király népszerű szent a Kárpát-medencében. 

Magyarországon napja augusztus 20-a nemzeti ünnep, amin az István király mellett az államalapításra is emlékeznek.

OSZD MEG másokkal is!

rejtély érdekes rejtélyek érdekesség magyarország magyarsag történelem


Megtekintések száma: 100586

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet