Arrébb kell költöztetni az egyik sarkvidéki kutatóállomást a globális felmelegedés miatt

2016. december 11., vasárnap




A globális klímaváltozás hatásait mostmár az ember is érzi, de még az Antarktiszon kutató tudósok is.

Történt ugyanis, hogy az Antraktiszon jelenlévő, egyik régebbi kutatóállomás közvetlen közelében olyan dolog ment végbe, mely veszélyessé teszi az ott tartózkodást.

Váratlan költözés

Miről is van szó, és mi történt pontosan?

A világhírű Brunt-jégselfen található Halley antarktiszi labor komoly bajban van, mivel egy 7 kilométeres repedés húzódik a környékén, ami egyre csak terjed és terjed. Ezért elrendelték, hogy a kutatóállomást belátható időn belül el kell költöztetni, nehogy az emberek életét veszélyeztesse a repedés.

A többek között űridőjárással, a Föld globális légkörével foglalkozó kutatóállomás már régóta van az adott helyén, ezért ez az első alkalom régóta, hogy a globális felmelegedés hatására költöztetni kell.

Ezt ugyanis egyértelműen a globális felmelegedés számlájára írják, és arra, hogy a sarki jégtakaró egyre melegebb, egyre több töréspont, és mély kanyon, hasadék keletkezik rajta a magas hőmérséklet hatására.

Nem veszélytelen

Az épületegyüttes fel van készítve a jégen és havon történő mozgatásra, a költöztetést az állomás talapzatán lévő hatalmas hidraulikus sílécekkel oldják meg.

A laboratórium áthelyezésére azonban 2012-óta nem volt példa.

Az Antarktika nagyon ellenséges környezet lehet. Minden nyári évszak nagyon rövid – nagyjából 9 hetes. És mivel a jég és az időjárás is kiszámíthatatlan, ezért óvatosnak kell lenniük, és nem veszélytelen műveletről van szó.

A globális felmelegedés az oka

Nem kell félni attól, hogy a költözés alatt megszakadnának a tudományos vizsgálatok. Ezek ugyanis mindenképpen folytatódnak. Főleg azért, mert a kutatók még több vizsgálatot szeretnének elvégezni a globális felmelegedéssel kapcsolatban, melynek köszönhető ez a kényszerű átköltöztetés.

A globális klímaváltozás az utóbbi pár évben alaposan megemelte a sarkokon kialakuló átlaghőmérsékletet, melynek eredményeként az Antarktisz és a z Északi-sark jege igencsak labilissá, instabillá vált.

globális klímaváltozás érdekesmérdekesség blogális felmelegedés


Megtekintések száma: 26207





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet