Aszteroida becsapódás törölte el az életet a Marson?

2016. július 6., szerda
Két kutatás is azt állítja, hogy egy óriási aszteroida ütközött a fiatal Marsnak, mely feltehetőleg kiirtotta az addig kialakult életet, és a kilökődő anyagból formálódott a Phobosz és a Deimosz. Lehetséges, hogy a kataklizma körülbelül abban az időben következett be, mint a Földi dinoszauruszokat kipusztító 65 millió évvel ezelőtti becsapódás? Párhuzamos világ alakulhatott ki a Marson, mely elpusztult a becsapódáskor, vagy a rajta élők idő előtt elmenekültek a Földre?

Kozmikus becsapódás söpörhette le az életet a Mars felszínéről? Talán megvan az ok, ami miatt lakhatatlanná vált, és elvesztette a légkörének jelentős részét is.

Félelem és rettegés az úr a Mars körüli térben, pontosabban ezt jelenti a bolygó két holdjának neve, Phobosz és Deimosz.

A tudomány eddig úgy tartotta számon, hogy a krumpli alakú égitestek befogott aszteroidák, de most az egyik ezzel versengő elmélet hívei közölték: megcáfolták a tételt.

A CNRS francia nemzeti kutatóintézet és az Aix-Marseille Egyetem csillagászai bebizonyították, hogy a két hold nem lehet befogott aszteroida.

A Phobosz és a Deimosz felületi jellegzetességei arra utalnak, hogy egy kozmikus ütközés nyomán jöttek létre.

aszteroida-becsapodas-2

Egy másik dokumentum, melyet francia, belga és japán kutatók jegyeznek számítógépes szimulációval igazolta, hogy az ütközés után kilökődő anyagból megszülethetett a két égitest.

A legújabb kutatások szerint

a Marsba egy a saját méretének harmadát elérő bolygócsíra csapódott. A kialakult élet pedig ekkor semmisült meg, a becsapódás okozta kataklizmában.

A kutatásokban résztvevő csillagászok szerint elég bizonyítékot tudnak felmutatni arra, hogy az esemény megtörténhetett. Ez megmagyarázhatná, hogy hová tűnt a Marsról az a civilizáció, melyek nyomait megtalálták a későbbi missziók során a felszínen.

A Marson ugyanis élt egy elveszett civilizáció, mely elég fejlett volt ahhoz, hogy piramisokat építsen, monumentális szobrokat emeljen a vörös bolygón.

Egyes elméletek szerint az emberiség egy csillagközi hajótörött faj, és nem is a Földön alakultunk ki eredetileg, hanem a Marson.

mars-felszine-regen-es-most

Az sem elképzelhetetlen, hogy dinoszauruszokra emlékeztető őslények uralták a Marsot, amikor ez a becsapódás bekövetkezett. Az időpontját illetően még nagy vita van a dolog körül. Valaki azt mondja, hogy a Mars formálódó szakaszában történt, de az eredmények egyes részletei mást mutatnak, egy későbbi időpontot.

Mi van, ha ez a becsapódás is akkor tájt ment végbe, mint a Földön élő dinoszauruszokat kipusztító becsapódás 65 millió évvel ezelőtt?

Talán egy aszteroida raj áramlott be a naprendszer belső részébe, és több bolygónak nekicsapódtak a nagyobb aszteroidák, melyeket a Kupier-övből lökött ki valami sokkal nagyobb égitest, melyről az új elméletek azt sejtik, hogy a rejtélyes kilencedik bolygó lehet.

Azonban a bekövetkező aszteroida becsapódás lakhatatlanná tette a bolygónkat, így tovább kellett állnunk. Mivel rengeteg információnk és tudásunk semmisült meg ezért

visszasüllyedtünk a technológiai kőkorszakba, és újra kellett kezdenünk a fejlődést a Földön.

A most bemutatott elmélet szinte biztosra veszi az aszteroida becsapódást. Hogy ez  mikor következett be, arról megoszlanak a vélemények.

Vannak ugyanis olyanok, akik szerint a Mars korai szakaszában történ el meg, amikor még csak mikrobiológiai szintű élet volt rajta, vagy ha el is jutott egy civilizáció a fejlődés útján, csak addig juthatott mint az ókori Egyiptom.

mars-aszteroida

Ezért lehet az, hogy nem találtunk még modern tárgyakat, autókat, felhőkarcolókat a Mars felszínén.

További kutatások szükségesek ahhoz, hogy a becsapódó aszteroida pontos helyét is meghatározhassák, mellyel talán közelebb kerülünk múltunk megismeréséhez is, és ahhoz, hogy kiderüljön, milyen szintű élet lehetett a vörös bolygón hajdanán.

tudomány mars marskutatás


Megtekintések száma: 3153

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet