Aszteroida ütközhet a Földdel a következő évtizedekben!

2016. április 3., vasárnap




Az utóbbi időszakból nyilvánvaló, hogy egyre több a Föld közelében száguldozó kisbolygó. A kutatók szerint egyre nagyobb az esélye, hogy a következő évtizedekben ütközhet a Földdel valamelyik aszteroida.

Jó hír, hogy az igazán veszélyes földközeli kisbolygók pályáját már ismerjük. Igaz, a kisebbek még milliószámra rejtőzhetnek az űr mélyén, de ezek kevésbé veszélyesek. Mégis sokan aggodalomra adnak okot, és azt állítják, elkerülhetetlen hogy a Föld összeütközzön egy aszteroidával az elkövetkező egy vagy két évtizedben, ez pedig - az aszteroida méretétől függően - globális kataklizmát okozhatna.

Az ENSZ Világűrbizottság Tudományos és Technikai Albizottsága évek óta önálló napirendi pontban tárgyalja a földközeli égitestek (NEO, Near-Earth Objects) problémáját.

Az IAWN (International Asteroid Warning Network, Nemzetközi Kisbolygófigyelő Hálózat) 2015-ben 39 országból körülbelül 20,6 millió, a földközeli égitestekre vonatkozó adatot gyűjtött össze.

ustokos-becsapodasok

Az Űrvilág.hu adatai szerint az összehangolt megfigyelési kampánynak köszönhetően a felfedezett földközeli égitestek száma már meghaladta a 13 és fél ezret. Ezek valamivel több mint tizede (1650 darab) tartozik az úgynevezett potenciálisan veszélyes kisbolygók közé, amelyek 8 millió kilométernél jobban megközelíthetik a Földet.

Az ismert NEO-k nagyjából fele nagyobb 140 méternél, és  878 darab mérete haladja meg az 1 km-t,  közülük 153 tartozik a potenciálisan veszélyesek közé.

Az új felfedezésekből több nagy távcső is kiveszi a részét, de az elmúlt évtizedben a Catalina távcsőé volt a vezető szerep, amely mellé a 10-es években felzárkózott a Pan-STARRS. A 2015-ben felfedezett 1560 égitest döntő hányadát ezzel a két műszerrel találták meg.

Ütközés és katasztrófa évtizedeken belül?

Nagyon is lehetséges, hogy idő előtt ütközzünk egy óriási űrsziklával. Az utóbbi években megszaporodtak a Földet súroló aszteroidák száma, ami nem véletlen.

ustokos-zapor

Egyesek arra tippelnek, hogy egy nagy kiterjedésű aszteroida zápor tart a Föld felé, melynek csak a kezdetét láttuk eddig, és hamarosan újabbak jönnek.

Mások úgy vélik, hogy a rejtélyes kilencedik bolygó az oka annak, hogy egyre több a Földet veszélyeztető égtest. Azt ugyanis bebizonyították, hogy a rejtélyes még nem látott bolygó felelhet a tömeges fajkihalásokért a múltban.

jupiter

Az égitest ugyanis kilöki a Kupier-övben (aszteroida öv) keringő nagyobb sziklákat, melyek némelyike aztán a Földbe csapódott például a dinoszauruszok kihalásakor.

Legutóbb márciusban csapódott egy óriási objektum a Jupiterbe, mely könnyen lehet, hogy szintén egy nagy aszteroida volt. Ha valóban az volt, akkor óriási méretekkel rendelkezett, mely ha a bolygónkba csapódik, alapjaiban törölné le a Földről az élet minden formáját.

tudomány világvége


Megtekintések száma: 6299





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet