Aszteroida veszély! Most tényleg komoly lehet a baj, a NASA akcióba lendült, egy közelgő aszteroida miatt!

2017. augusztus 2., szerda
Az űrügynökség nagy erővel készül az eseményre.

Hihetetlen mértékű készültség zajlik a NASA-nál egy korábban felfedezett, hamarosan közelségbe kerülő aszteroida miatt.

Az ok egyszerű: az objektum annyira közel kerülhet a bolygónkhoz, hogy akár neki is ütközhetünk.

A 2012 TC4 nevű, körülbelül 10-30 méter széles aszteroida október 12-én fog elhaladni Földünk mellett. A pontos távolság egyelőre kérdéses, hiszen az objektumot 2012-ben sikerült utoljára megfigyelni, ráadásul a kutatómunka akkor csupán hét napig tartott, ilyen rövid idő alatt pedig lehetetlen feladat volt precíz pályaszámításokat végezni – írja a Science Alert tudományos portál.

Az már azonban biztos több előzetes számítás alapján is, hogy az aszteroida hihetetlenül közel fog elhaladni, mindössze 6800 kilométer lesz közte, és a Föld között.

A NASA mindenkit nyugtatgat, hogy nem fog becsapódni az égitest, azonban sokan úgy gondolják, hogy csak el akarják tusolni az információkat. Mások úgy vélik, hogyha a távolság mégis rosszul lett felmérve, akkor az okozhatja az emberiség vesztét.

Akár becsapódik, akár nem, óriási jelentősége lesz ennek az egésznek. Az eseményre a NASA gőzerővel készül: ez lesz az első alkalom, hogy az amerikai űrügynökség élesben tesztelheti az aszteroidák észlelésére és követésére kiépített hálózatát.

A cél, hogy a szakemberek a puszta megfigyelések mellett az elmúlt években kidolgozott bolygóvédelmi stratégiákat is gyakorlatba ültethessék.

A szakemberek szerint azt is fontos megjegyezni, hogy a megfigyelés önmagában nem elég, hiszen hiába detektálunk idejében egy Föld felé tartó űrsziklát, egyelőre nincs megfelelő eszközünk arra, hogy védekezzünk ellene.

És ez a legriasztóbb az egészben. Az elmúlt napokban és hetekben döbbenet lett úrrá a közvéleményen, mert kiderült, hogy több, épphogy a Föld mellett elsuhanó aszteroidát sem vettek észre időben, és volt olyan, amit utólag fedeztek fel.

Vagyis, ha ezek becsapódtak volna, akkor esélyünk sem lett volna fellépni valahogy ellenük.

Soha nem tesztelték még viszonylag éles helyzetben a bolygóvédelmi lépéseket. 

Nem véletlen, hogy a NASA a Föld közelébe kerülő aszteroidán akarja ezeket megtenni, hogyha egyszer a jövőben valóban felénk tart majd egy, ne élesben kelljen kísérletezni, azzal a veszéllyel, hogy ki is halhatunk.

Mások viszont úgy vélik, valójában ez is egy éles akció, csak a NASA nem akar pánikot kelteni, de a Föld sorsa forog kockán.

OSZD MEG másokkal is!

katasztrófa tudomány nasa kataklizma aszteroida


Megtekintések száma: 29108

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet