Átadták az első 3D nyomtatott hidat Spanyolországban

2016. december 19., hétfő




Alcobendas-ban átadták az első, 3D technológiával készült, nyomtatott hidat. A technológia forradalmasíthatja az építőipar egyes szegmenseit?

Az első nyomtatott híd

Egy spanyolországi kisebb települést érhetett az a megtiszteltetés, hogy „szolgálatba állították” a világ első, 3 dimenziós technológiával nyomatott hídját.

Igen, a hidat valóban nem építőmunkások építették, hanem kinyomtatták egy hatalmas nyomtató segítségével.

Az elemeket előre legyártották hozzá, majd ezeket a paneleket összeillesztették.

A betonból, nyomtatással készült híd 12 méter hosszú, 1,75 méter széles, és egy közparkban található kisebb tó felett ível át.

Az alkotók a 3D-s nyomtatásban készült híd előnyei közt hangsúlyozták, hogy környezetbarát, mert előállításához kevés nyersanyag és energia szükséges, kevés gyártási hulladék keletkezik, az anyagok pedig újrahasznosíthatók.

3d

Forradalmasíthatja az építőipar egyes szegmenseit

Ez a különleges, 3 dimenziós technológia és a nyomtatási eljárás hatalmas jelentőségűvé nőheti ki magát a jövőben. Egyrészt képesek leszünk így különféle paneleket, „alkatrészeket”, elemeket legyártani az egyes építményekhez, másrészt ez megkönnyíti az építést magát is.

Mivel az elemek előre le lesznek gyártva, így egyes hidakat, koncepciókat katalógusból is kinézhetünk a jövőben – ez már most is így van – és gyakorlatilag pillanatok alatt össze lehet majd rakni a kívánt koncepciót.

Már korábban is pedzegették, hogy a 3 dimenziós nyomtatási technológia nagy vívmánya lehetne a jövő építőiparának, és készítettek idén egy olyan hasonló technológiával készült házat, ami a legnagyobb földrengéseknek is képes lesz ellenállni.

A különféle előre legyártott, és lemodellezett panelek lehetővé fogják tenni, hogy az építőipar egyes szegmenseiben jelentősen csökkenjenek a költségek.

Ha ez hosszabb távon lesz jelen, akkor pedig az is könnyen elképzelhető, hogy fellendül az építőipari szegmens.

technológia technika érdekes érdekesség


Megtekintések száma: 18480





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet