Átalakulhat a borok íze a klímaváltozás miatt

2016. december 19., hétfő




Előrejelzések szerint a globális felmelegedés nem csak a növényekre és a szőlőre, de a belőle készülő borok ízére is komoly hatással lesz.

A klímaváltozás keze mindenhová elér

A globális felmelegedés mindenre hatással van, ezt már aligha lehet vitatni. Nem elég, hogy a bolygó hőmérsékletét, és az időjárást drasztikusan megváltoztatja.

Ahogyan egyes területeket emiatt később teljesen elönthet a víz, addig más területek elsivatagosodnak, még egy nagyon erős vízhiány is fenyegethet minket a jövőben.

Arról nem beszélve, hogy a klímaváltozás az amúgy is egyre lassabb tempójú – a fogyasztói igényekhez képest – mezőgazdaságot is teljesen tönkreteheti, aminek az lehet az eredménye, hogy globális éhezés, vagy legalábbis egy erős élelmiszerhiány alakulhat ki.

Vége a mostani boroknak

Most úgy tűnik, a felmelegedés egy újabb hatását ismertette a tudomány, ugyanis a jövőben a boraink sem lesznek ugyanazok, mint régen.

A magyar szőlőtermesztésben is a csökkenő csapadékeloszlás fog majd gondot jelenti a század közepére.

A vörösboraink erősödése, beltartalmi növekedése várható, viszont a fehérboraink vékonyodhatnak. Az elképzelések szerint a szüret időpontja is nagyban el fog térni az eddigiektől, hetekkel, sőt akár hónapokkal is korábban fog kezdődni.

Előtérbe fognak kerülni a szárazságtűrő fajták, akár új fajták nemesítésére is sor kerülhet. Fontossá válik majd a vízgazdálkodás és a talajvédelmi feladatok előtérbe helyezése, és a klímaváltozással meg kell találni a közös utat, amely akár új kapukat is nyithat a borászatok számára.

Erőteljesebb borok

Sok helyen, így a kontinensek belsejében komolyan veszélye lesz az el sivatagosodásnak, de rendszeres öntözéssel harcolni lehet majd ez ellen.

A növények, így a szőlő is meg fogja azonban érezni, hogy nem olyan nedves a térség, mint korábban, és ehhez alkalmazkodni is fog biológiailag.

Mivel a gyökérzet egyre mélyebbre hatol a talajban - a víz után kutatva - több ásványi anyagot vesz fel, ami később a bogyókban koncentrálódik.

Ez összességében azt fogja jelenteni, hogy jóval erőteljesebb, ízesebb borok fognak születni a klímaváltozás hatására, így ha más nem, legalább ennyi pozitív hozadéka van annak, hogy így megfog változni az éghajlat. Öröm az ürömben?

tudomány érdekes érdekesség


Megtekintések száma: 56812





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet