Átírhatja az univerzumról alkotott ismereteinket egy friss felfedezés

2019. július 25., csütörtök
A Hubble állandót arra szoktuk használni, hogy megállapítsuk, milyen sebességgel tágul a világegyetem. 

Az állandó azonban most megváltozhat, méghozzá a Chicagói Egyetem egyik kutatója, Wendy Freedman számításai alapján, aki ezúttal nem a korábban szokásos módszerekkel, hanem az úgynevezett vörös óriások távolsága szerint állapította meg az univerzum tágulásának sebességét.

Ezek a csillagok mindig ugyanakkorák és ugyanolyan fényesek, ezért megbízhatóbban lehet velük számolni, mint más csillagfélékkel. 

A kutatásról a The Astrophysical Journal tudományos folyóiratban fog megjelenni egy tanulmány, amelyet már elfogadtak, de még nem adtak ki. 

Ebben az szerepel, hogy a kutatócsapat számításai szerint 69,8 kilométer másodpercenként megaparszek(km/s/Mpc) a tágulási sebesség. 

A megaparszek a csillagászatban használt egyik legnagyobb távolságmérték,

a csillagászok általában a szomszédos galaxisok és galaxishalmazok távolságát mérik megaparszekben.

Ez a sebesség egyébként valahol két friss számítás között áll meg, az egyik egy szintén még publikálatlan kutatás, ami másik csillagfajtával számolt, a másik pedig a kozmikus háttérsugárzást vette alapul. 

Freedman azt remélte, hogy az ő kutatása majd eldönti, melyik a kettő közül a hiteles, de ehelyett egy harmadik eredményt kapott, ami így még jobban bonyolította a helyzetet.

A kutató szerint az új számítások azt mutatják, hogy van valami alapvető hiba abban, ahogyan az univerzumot szemléljük, hiszen a Hubble állandó segítségével számolható, hogy mekkora és milyen öreg az univerzumunk.

A Hubble állandót először Edwin Hubble amerikai csillagász mutatta ki távoli galaxisok megfigyelésével. 

Vizsgálatai szerint a galaxisok távolodási sebessége egyenesen arányos azok távolságával – a két mennyiséget összekötő állandó értékét az utókor az amerikai tudósról nevezte el.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány univerzum


Megtekintések száma: 34536

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet