Átlátszó napelem reformálhatja meg a háztartásokat

2016. február 9., kedd




A Michigani Állami Egyetem kutatóinak átlátszó napelem találmánya megreformálhatja a jövő ablakait és a kijelzőit. A napelemek ugyanis teljesen átlátszóak.

[dropcap]A[/dropcap]z új technológiát használva a napelem az emberi szem számára teljesen átlátszó, így nem kell plusz hely a napelemnek, így az akár ablakként vagy ablakra helyezve is használható lesz.

A számunkra átlátszó felületen valójában nem mindenfajta fény jut át: az eszköz a nap emberi szem számára láthatatlan hullámhosszúságú (ultraibolya és infravörös) sugárzását gyűjti össze és vezeti ki a felület szélére, majd az ott lévő nagyon vékony napelemcsíkok elkezdik termelni belőle az áramot.

atlatszo-napelem

A technológia nem csak ablakokba, hanem mobilok, táblagépek és más hasonló eszközök kijelzőjébe is beszerelhető, és az eszköz így anélkül töltődhet a napon, hogy a napelem megváltoztatná a készülék megjelenését: elcsúnyítaná azt vagy sokkal vastagabbá tenné. A fejlesztéssel jelenleg egyetlen gond van: míg a ma legkorszerűbbnek számító, kereskedelmi forgalomban kapható panelek hatékonysága 18-25 százalék közt mozog, a michigani technológia hatásfoka 1 százalékos – ennek növelésén dolgoznak jelenleg is a szakemberek.

Óriási jelentősége lesz, ha ezt a technológiát bevezetik majd a háztartásokba.

Egyesek szerint éppen emiatt nem is fogják az energiaipari cégek olyan könnyen hagyni, hogy ez a fejlesztés elérje azt a pontot, ahol megindulhat a tömeggyártás és otthoni felhasználás.

tudomány technológia technika


Megtekintések száma: 5245





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet