Áttörés a rákkutatásban: olyan anyagra bukkantak, ami megöli az agydaganatot!

2018. június 5., kedd
A kutatók nemcsak optimisták, de forradalmi eredményekről beszélnek!

Tényleg nagy áttörés küszöbén van az orvostudomány. Sokak szerint itt lehet az a pont, hogy néhány éven belül, legrosszabb esetben 10 éven belül gyógyítható legyen a rák.

Az elmúlt hetekben, hónapokban ugyanis rendre jelentek meg olyan kezelésekről hírek, melyek rendkívül ígéretesek lehetnek.

Ott van A Ronald Levy által elvégzett kísérlet, ami során a tumorba juttattak immunsejteket aktiváló anygaokat, és még az áttéteket is kisöpörte a szervezetből.

Most pedig egy újabb felfedezésről számoltak be, mely kifejezetten az agydaganatra hat.

A Science Translational Medicine című tudományos lapban bemutatott felfedezés reményt adhat arra, hogy az ibrutinib nevű hatóanyag egy napon a rosszindulatú agydaganatban (glioblastoma) szenvedő betegek kezelésére is használható lesz, és növelheti a kór jelenleg nagyon alacsony túlélési arányát.

A Clevelandi Klinika Lerner Kutatóintézetének tudósa szerint az ibrutinib lelassította az agytumor növekedését az egerekben, és tízszeresére növelte azt a túlélési arányt, amely a jelenleg használt kemoterápiás szer alkalmazására jellemző.

A kutatók a vizsgálatok során rájöttek, hogy az ibrutinib megfékezi a glióma őssejtjeit. Ezekre az agytumor sejtekre agresszív terjedés jellemző, és a legtöbb kezelésnek képesek ellenállni. 

A tanulmány szerint az ibrutinib kombinálása sugárterápiával meggátolhatja, hogy az őssejtek ellenállóvá fejlődjenek.

A glioblastoma a leghalálosabb kimenetelű agytumor, és erősen ellenáll a jelenlegi terápiáknak. Nagy szükség van arra, hogy a lehető leggyorsabban új kezelést kapjanak az ebben szenvedő páciensek – hangsúlyozta a kutatást vezető tudós.

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági hivatal által engedélyezett gyógyszer használata lehetővé tenné, hogy a szakemberek átlépjenek a hosszadalmas szabályozási vizsgálatokon, amelyek egy új kezelés esetében szükségesek, így valószínűleg jóval hamarabb állhatnánk neki a klinikai vizsgálatoknak 

– tette hozzá.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 29267

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet