Áttörés: elkészült a kütyü, ami a levegőből üzemanyagot csinál

2018. március 14., szerda




A kutatók évek óta kísérleteznek a levegőből üzemanyagot készítő eljárással, most sikerült áttörést elérniük.

Bár a jövő közlekedésében egyértelműen a zéró emissziós autók jutnak majd főszerephez, valószínűleg továbbra is problémát jelent majd a légkörben lévő szén-dioxid mennyisége.

A kutatók ezért régóta kísérleteznek olyan baktériumokkal, amelyek a légszennyező anyagokból „gyártanak” üzemanyagot, most azonban úgy tűnik, sikerült megtalálni az ideális megoldást.

A Harvard egyetem kutatóinak beszámolója szerint a most megalkotott mesterséges levél – ami valójában egy üveg, amiből kábelek állnak ki – segít a szén-dioxidot kivonni a légkörből.

A koncepció nem új: a kutatást vezető Daniel Nocera bő öt évvel ezelőtt a Massachusettsi Műszaki Egyetemen találkozott vele először, ám most úgy tűnik, sikerült érdemben továbbfejleszteni.

Az eszközt vízbe kell helyezni, ami a napfény segítségével hidrogénmolekulára és oxigénre bontja azt – vagyis elvégzi a fotoszintézis első lépését.

A kutatók szerint mindezt tízszer hatékonyabban teszi, mint maga a természet.

Egy mesterségesen létrehozott baktérium, valamint a folyamathoz adott kobaltfoszfát segítségével ezután a rendszer ki tudja vonni a szén-dioxidot a levegőből, majd egy biológiailag lebomló anyagot, PHB-t hoz belőle létre.

Ez már alkalmas arra, hogy izobutanolt, vagyis üzemanyagot hozzon létre.

Hogy pontosan mikor lehet ebből a mindennapi életben is hasznos eszköz, azt egyelőre nem lehet tudni.

Forradalmasíthatjuk a megújuló energiákat

A megújuló energiák, illetve az alternatívákat nyújtó energiaforrások egyre nagyobb arányban kezdik feléleszteni, és remélhetőleg most nem fog az olajlobbi az útjába állni a fejlődésnek.

Az olajlobbi ugyanis szinte bármire képes, ha az érdekli úgy kívánják. Egy tudós komoly vádakkal is illete az olajipari cégeket rejtélyes halálesetekkel kapcsolatban.

A tudóshoz hasonlóan a 2013 elején meghalt tudósok is mind a globális felmelegedés okozta sarki olvadással és tengerszint-emelkedéssel foglalkozott. Így jártak:

Seymour Laxon egy szilveszteri bulin lezuhant a lépcsőn, másnap belehalt a fejsérüléseibe.

UCL-es kollégája, Katherine Giles néhány héttel később a munkahelyére biciklizettel, de nem érkezett meg, mert elütötte egy teherautó.

Harmadik társukba gyaloglás közben villám csapott — legalábbis a Tim Boyd halálával kapcsolatos hivatalos vizsgálatnak ez lett az eredménye.

Amikor most Wadhamset -a vádemelőt - megkérdezték, mégis ki akarta volna megölni az elismert tudósokat, a kézenfekvően az olajlobbit értintő összeesküvés elméletekkel állt elő.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány technológia technika hihetetlen az emberiség jövője zöldenergia találmányok


Megtekintések száma: 85071





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet