Áttörés: Óriási eredményt értek el a vérplazma-terápiával

2020. május 13., szerda
Levették a lélegeztetőgépről a Semmelweis Egyetemen azt a 75 éves férfit, akit április 15-e óta kezelnek a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikáján súlyos koronavírus-fertőzéssel, közölte az intézmény kedd reggel.

A beteg a szérum beadásakor állapota miatt már több mint tíz napja lélegeztetőgépen volt, azonban a kezelést követő napokban meg tudták kezdeni fokozatos ébresztését, május 11-én pedig sikerült levenni a lélegeztetőgépről.

A férfi állapota stabil.

A 75 éves férfi április közepén jelentkezett a Semmelweis Egyetem Sürgősségi Betegellátó Osztályán, ahol súlyos COVID 19 betegséget diagnosztizáltak nála.

A több krónikus betegségben is szenvedő férfit állapota miatt másnap lélegeztetőgépre kellett helyezni.

Állapotának súlyossága miatt, hozzátartozói beleegyezést követően döntöttek az új vérplazma-terápia alkalmazása mellett.

A szérumot április 27-én kapta meg, a beadást követő napokban hamarosan javultak a laboreredményei, klinikai és lélegeztetési paraméterei, 

így megkezdhették a fokozatos ébresztését, amelyet követően május 11-én vették le véglegesen a gépről.

A vérplazma-terápia lényege, hogy a már felgyógyult emberek vérében termelődött ellenanyagot használják fel a betegség leküzdésére. 

Annak érdekében, hogy még több szérumot állíthassanak elő és még több betegen segíthessenek, továbbra is várják a koronavíruson átesett, gyógyult páciensek jelentkezését.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 3474

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet