Áttörés: új faktort azonosítottak, ami kiválthatja a mellrákot!

2018. május 24., csütörtök
Ezzel több millió nő élete megmenthető lesz, ha időben észreveszik? Rengeteg nőt érinthet!

Felfedezhettek egy újabb faktort, ami közrejátszhat rengeteg nő mellrákjában, és így talán halálában is.

Ugyanis ez a tényező eddig nem volt ismert, emiatt nem volt diagnosztizálható sem, így sok esetben rákot adhatott, amit már előfordulhatott, hogy nem lehetett időben kezelni.

Most a kutatók nagy áttörést értek el azzal, hogy sikerült ezt felfedezni, mert nők millióinak életét lehetne megmenteni vele.

Az orvosok régóta azonosítják a BRCA1 és a BRCA2 génmutációkat az emlődaganat fokozott kockázatával, amerikai kutatók viszont most azonosítottak egy másik, a szervezet belső órájának szabályozásában szerepet játszó gént, mely hatással lehet az emlőrákra.

Weston Porter, a texasi állatorvos-tudományi egyetem - CVM - professzora és kutatócsoportja azt találta, hogy a Period 2 - Per2 - gén, egy szabályozó mechanizmus minden sejt perifériális órájában, létfontosságú szerepet játszik az emlősök emlőmirigyének fejlődésében, és, ha azt elnyomják, a Per2 súlyosan szétzilálja az emlőmirigy-fejlődést egerekben.

A vizsgálatok és kutatások nem várt eredményt hoztak, ez még az orvosokat is meglepte.

Azt hozta ki a kutatás ugyanis, hogy hogy belső cirkadián ritmusunk - az agyban lévő központi óra - megzavarása együtt jár a rák kialakulásának, az elhízásnak, egyes ideg-izom betegségeknek és más károsodásnak a nagyobb kockázatával.

Nem csak egy központi órája van a szervezetünknek, hanem mindne sejtnek van egyfajta perifériás órája is.

Ezek pedig összhangba vannak a fő órával a szervezetben. Például reggel ébredéskor indul el számos mechanizmus sejt és molekuláris szinten bennünk.

A belső óra rendkívüli precizitással igazítja a szervezet működését a nap eltérő szakaszaihoz. Ez az óra szabályozza az olyan kritikus funkciókat, mint a viselkedés, a hormonszintek, az alvás, a testhőmérséklet és az anyagcsere.

Az ebben keletkezett zavar előidézheti a rákot. 

Ez egy nagyon összetett dolog, és akár férfiakat is érinthet, de valamilyen rejtélyes biológiai oknál fogva a nőknél működhet katalizátorként, mely rákos sejtburjánzásokat indíthat el.

Vannak arra utaló jelek, hogy az életvitel és a belső óra által diktált ritmus közötti összhang krónikus hiánya összefüggésben áll több más betegség kialakulásával.

További vizsgálatokra van szükség,d e hamarosan kifejleszthetnek olyan eljárásokat,a mivel ezt vizsgálni lehet, így a rákra való hajlam vagy a rákos folyamat előfutárai kiszűrhetőek lesznek még időben.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány egészség orvostudomány rák betegségek egészség megelőzés


Megtekintések száma: 39003

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet