​Áttörést érhettek el a tasman ördögöket tizedelő rákkal kapcsolatban

2020. augusztus 12., szerda




A Washingtoni Állami Egyetem és a Seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ csapata fontos áttörést érhet el a különös daganat terén – számol be az EurekAlert. 

A szakértők bíznak benne, hogy eredményeik nemcsak a tasman ördögök, hanem az emberek gyógyításában is segíthetnek.

A csapat egy olyan genetikai mutációt azonosított az állatoknál, amely a vadon élő populációban csökkenti az állat pofáján megjelenő tumor növekedését. 

Andrew Storfer, a Washingtoni Állami Egyetem munkatársa szerint ez a variáns az embereknél a prosztata- és vastagbélrákhoz köthető.

A szakértők olyan egyedek genomját vizsgálták, amelyeknél kialakult ugyan a tasmánördög-féle pofadaganat (DFTD), de az spontán módon visszahúzódott. 

A laboratóriumi elemzés során megállapították, hogy az érintett mutáció nem változtatja meg a gén funkcióját, ehelyett csökkenti a rákos sejtek növekedését.

Az embereknél a daganatos megbetegedések 20 százalékát fertőzések idézik elő, míg a tasman ördögöknél maga a rák a fertőzés. 

A DFTD harapással terjed, ami meglehetősen gyakori az erszényesek szociális interakciói során. 

Az 1990-es évek közepe óta a betegség komoly pusztítást okozott a populációban. 

A szakértők régóta vizsgálják a jelenséget, Storferék pedig bíznak benne, hogy új kutatásuk nagyban hozzájárulhat a faj védelméhez.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 40916





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet