Auroville - a jövő kísérleti városa vallás, politika, és pénz nélkül: ti élnétek itt?

2023. november 7., kedd
Az élet és létezés új modellje?

Létezik egy hely valahol Dél-Indiában, ahol a létezés és az élet egy új formája nőtt ki a földből.

Itt jött létre ugyanis az első jövőbeli kísérleti város utópisztikus mintája: Auroville.

A város a szó szoros értelmében a létezés egy új formájára alapul. Ugyanis itt nincs sem pénz, sem vallás, sem politika.

Mira Alfassa – akit később inkább Anyaként ismertek – alapította a várost 1968-ban. A városalapítási kísérlet célja az emberi egység és a megértés, az új tudatosság és a fenntartható fejlődés elősegítése volt.

A város nagyon érdekes módon működik, és világszerte nagyon sokakat érdekel az, hogy a mai embert mozgató 3 fő dolog hiányában hogyan képes fennmaradni, és prosperálni ez a közösség.

Sok társadalomkutató hihetetlenül érdekes kísérletnek tartja, ugyanis ha beválik, az óriási létezésbeli ugrást adhat a civilizációnknak, mivel megmutatja a nagy metropoliszoknak és a modern nyugati társadalmaknak, hogy így is lehet élni, és boldognak lenni.

Így fog kinézni a jövőben, ha egyszer befejezett lesz a város...

A város, amelynek energiaszükségletét megújuló energiaforrásokból igyekeznek előteremteni, négy zónára osztott: kulturális-, ipari-, nemzetközi- és lakónegyedre. Ezek mintegy megjelenítik az ember négy alapvető tevékenységét a társadalomban a kultúrától és oktatástól a munkáig és közigazgatásig.

A nemzetközi zóna az a hely, ahová a különböző országok, nemzetek felépíthetnek egy pavilont, hogy bemutassák saját kultúrájukat.

A város chartájában ez áll:

  • Auroville nem függ senkitől és semmitől, csak az emberiségtől magától. De aki Auroville-ben él, annak önként az Isteni Tudatot kell szolgálnia.
  • Auroville a véget nem érő tanulás és tanítás, a folyamatos fejlődés és a kortalan fiatalság városa lesz.
  • Auroville a múlt és a jövő közötti híd kíván lenni, készen arra, hogy megjelenítse a jövőt.
  • Auroville az Emberi Egység megtestesülésének színhelye lesz az anyagi és szellemi kutatások által.

Sokan kételkednek a modell hosszabb távú sikerében, és arra világítana rá, hogy az embere jelleme eredendően igényi ezt a három dolgot. A politika, a pénz, és a vallás mára már az életünkhöz nőttek, és egyszerűen nem nyeshetjük le saját valónkról ezeket, mintha terhek lennének.

Ezek ugyanis több ezer év alatt alakultak ki.

A vallásnak megvannak a maga gyökerei, és szinte az emberrel egyidősek. De ugyanígy elmondhatjuk ezt a pénzről is, mely eleinte természetes javakban, tárgyi dolgokban, szolgálatban, majd később színesfémekben, mára pedig pénzben mutatkozott meg.

A politikáról nem is beszélve, mely mindig is az ember egyfajta hatalomigényét volt hivatott kordában tartani.

Több fogásos menü Auroville-ben...

Ennek ellenére sok olyan van, aki hisz a modellben, amit Auroville lakossága próbál megvalósítani.

Egy biztos: ha sikerül példát statuálniuk, egyre több hasonló város jöhet létre, és az emberiség elindulhat egy sokkal élhetőbb, sokkal természetesebb és nyugodtabb világ felé vezető úton.

OSZD MEG másokkal is!

érdekes hihetetlen érdekesség


Megtekintések száma: 197605

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet