Autókat feltörni, és embereket lelőni tanítják a mesterséges intelligenciát Elon Musk cégénél: jön az apokaliptikus jövő?

2018. július 15., vasárnap




A mesterséges intelligencia rendszereket furcsa módon, és érdekes dologra tanítják. Aggasztó-e vagy sem, hogy az M.I. megismeri az emberiség árnyoldalát is?

Elon Musk cége már egy jó ideje érdekel a különböző, mesterséges intelligencia alapú rendszerek kifejlesztésében.

Az OpenAI egyik fő célja, hogy egy közösségi alapokon nyugvó, tovább fejleszthető mesterséges intelligencia – ezentúl csak M.I. – rendszert alakítson ki, mely a jövőben betanítható lesz mindenre.

Különféle algoritmusok segítségével jóformán bármire betaníthatóak lesznek.

Persze ez önmagában még mindig nem eredményezi majd azt, hogy öntudattal rendelkező virtuális lényekké váljanak, az egyes eszközök, azaz a tényleges mesterséges intelligencia továbbra is egy elérendő cél marad, de olyan öntanuló rendszereknek lehetünk tanúi a nem túl távoli jövőben, ami lélegzetelállító lesz.

Nem csak azt tanulhatják meg, hogyan végezzenek el feladatokat, hanem hogyan böngésszenek az interneten, vagy éppen hogyan játszanak a számítógépen.

Ez utóbbi esetén a GTA játékokkal is tesztelték az OpenAI M.I. rendszereit, ahol autók ellopását, és emberek lelövését is elsajátították ezek a rendszerek.

Ez elsőre nagyon aggasztóan hangzik, és sokan már gyilkos mesterséges intelligencia által irányított robotok, vagy a Skynet képét vetítik előre, azonban a legtöbben úgy vélik, hogy az egy szükséges folyamat lesz az M.I. rendszerek fejlesztésében, hogy a robotok tudják, mi a rossz, és mi a jó.

Ráadásul azt sem szabd elfelejteni, hogy ezen különösen bizarr feladatok mentén eljuthat addig az algoritmus, hogy később más hétköznapi feladatokat hajtson végre, például házi munkát.

Ráadásul a játékokkal való tesztelés azért is fontos, mert minden játék egy külön világ. Igaz, csak virtuális. de jól lehet velük vizsgálni, hogy a mesterséges intelligencia algoritmusok hogyan tudnak alkalmazkodni ezekhez a megváltozott környezetekhez, viszonyrendszerekhez.

Ezzel azt akarja Elon Musk cége kiküszöbölni, hogy a mesterséges intelligenciák törvényszerűen rossz szándékúak legyenek. Végig kell menniük a lépcsőfokon, megismerni a negatív hatással járó dolgokat, hogy megfelelő döntéseket hozhassanak – állítják a kutatás és fejlesztés résztvevői.

Az Open AI-t abból a célból alapította Elon Musk és Sam Altman, hogy megelőzzék a mesterséges intelligencia lehetséges káros hatásait, valamint demokratizálják a technológiát. A projektet támogatja többek közt a Microsoft, az AMAZON és az Infosys is.

A vég elmondása szerint az elkövetkező 10-15 évben olyan hatalmas technológiai fejlődés fog végbemenni a mesterséges intelligencia terén, ami elhozhatja azt a világot számunkra, amikor robotokkal együtt élhetünk majd ezen a bolygón, méghozzá mindenféle társadalmi vagy egyéb súrlódás nélkül.

OSZD MEG másokkal is!

technológia technika mesterséges intelligencia robotok


Megtekintések száma: 39624





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet