Az állat, mely nem érez fájdalmat, és immunis a rákra, igazi rejtély a tudomány számára

2016. október 24., hétfő
Létezik egy állat, mely alaposan feladja a leckét a tudománynak. Ugyanis ez az élőlény szó szerint nem érez semmiféle fájdalmat. Ráadásul teljesen immunis a rákos megbetegedésekre is.

Senki sem gondolná, hogy létezhet olyan élőlény, mely nem érez. javítsuk ki önmagunk: érezni ugyan érez, hiszen a külvilágot is érzékeli, azonban valamilyen rejtélyes oknál fogva a fájdalmat egyáltalán nem.

Különleges élőlény

A Csupasz turkáló eredetileg Kelet-Afrikában őshonos, és alapvetően egy földalatti élőlényről beszélünk az esetében.

Nem egy étvágygerjesztő állat, hiszen nagyon ronda, és még enyhén fejeztük ki magunkat. Sokan hivatkoznak rá csupasz turkálóként, míg más helyeken sivatagi vakond patkánynak hívják.

Az állat maga 8-10 centi, nem túl nagy, testét nem fedi szőr, csak undorít bőrszínű hámréteg.

Az állatnak bár vannak szemei, szinte teljesen vak. Sokan úgy vélik, hogy evolúciós szempontból ez már annyira haszontalan érzékelés számára, hogy az elkövetkező évmilliók során el is fog tűnni.

Rejtély a tudomány számára

Az állat leginkább azzal hívta fel magára a figyelmét a tudósoknak, hogy egyáltalán nem érzékeli a fájdalmat. Mintha teljesen immunis lenne rá.

Már az is eleve furcsa, hogy képes 30 évig is elélni, ami egy ekkora rágcsálónál kiemelkedő átlagéletkor.

De térjünk vissza a fájdalomérzet teljes hiányára: a tudomány régóta kutatja, mi lehet az élőlény titka, ugyanis az orvostudományban való felhasználása sok szempontból forradalmasíthatná az egészségügyet.

Eleinte kísérletekkel igazolták azt, hogy az álalt egyszerűen nem reagál arra, ha a testébe tűt szúrtak. Ez volt az első, amikor legelőször feltűnt, hogy az állat máshogy viszonyul a fájdalomhoz.

Az is kiderült, hogy akkor sem reagál, ha a testébe savat, vagy injekcióznak. A tudósok az érzékelésben fontos szerepet játszó nociceptorokban keresték a megoldást, és végül eljutottak addig a Nav 1.7-nek nevezett nátriumcsatornáig, ahol a sivatagi turkáló más reakciókat adott a savra, mint a kontrollcsoportként használt egerek.

Bár még a mai napig nem sikerült megfejteni az állat fájdalomérzetének hiányát, azt feltételezik, hogy ez a különleges csatorna felelhet azért, hogy az állat agyáig nem jut el a fájdalomérzet.

Megfigyelték, hogy hasonló jelenség azoknál az embereknél is végbemegy, akik gyakran szenvedtek el életük során különböző sérüléseket, zúzódásokat, horzsolásokat. Mintha a szervezetük megpróbált volna immunitást kifejleszteni a fájdalom ellen.

Ha megfejtik a teljes hatásmechanizmust, elképzelhető, hogy a jövőben olyan erős fájdalomcsillapítót tudnak majd megalkotni, melyből elég egyetlen tabletta, és hetekig érezteti majd a hatását.

Mások úgy vélik, hogy a műtétek előtti érzéstelenítők piacán hozhat jelentős áttörést. És vannak olyanok is, akik szerint azt is el lehetne érni genetikai editálással, hogy olyan emberek szülessenek, vagy akár komplett generációk, akik sokkal immunisabbak a fájdalomra.

Nyilvánvaló, hogy éppen emiatt akár hadászati felhasználás is szóba jöhet, ezért érdekelheti majd a jövőben a különböző hadseregeket.

Nem fog rajta a rák sem

Ha még nem lett volna elég a csupaszt túrkáló szenzációs tulajdonságaiból, itt van még egy: teljesen immunis a rákra. Vagyis bizonyítottan nem találtak még olyan egyedet, mely daganatokkal lenne fertőzve.

Ezt követően a szakemberek laboratóriumi körülmények között tenyésztették a rágcsálók bőrében lévő sejteket, és azokban jelentős mennyiségben sikerült azonosítani nagy molekulasúlyú hialuronsav-komplexet.

A hialuronsav egy természetes poliszaharid, amely a sejtek regenerálódásában játszik szerepet.

Amint a hialuronsavat eltávolították a vakondpatkány bőrének sejtjeiből, azok azonnal fogékonnyá váltak a daganatokra.

Éppen ezért sok kutató kezdte el vizsgálni a hialuronsav hatásait a szervezetre, mert úgy gondolják, ez lehet a rák megelőzésének egyik kulcsa, és maga az állat is ezért képes leélni ilyen hosszú időt – 30 évet – rák nélkül.

tudomány hihetetlen egészség állatvilág rák rákkutatás


Megtekintések száma: 50357

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet