Az American Horror Story sokkoló utalása

2016. február 18., csütörtök




A Freak Show évada hatalmas meglepetést okozott, mikor kiderült, valójában kinek a rémtettei ihlették a „kedves” bohócot. Vér, nemi erőszak, csonkítás, szexuális segédeszközök… remek példa, mikor a valóság sokkal borzasztóbb a fantáziánál.

Bizonyára mindannyian hallottatok már a mostanság népszerű sorozatról, amely immáron az ötödik éve hódít a horror rajongók körében. Talán nem is gondolnátok, de a rengeteg borzalom mögött, amit a negyedik évadban láthattok, valójában valóságos elemek lapulnak.

Hogy mire is gondolunk pontosan? Szinte köztudott tény, hogy a bohócoktól sokan félnek, gyakori horror-elem, ám valójában egy sokkal hátborzongatóbb tény, pontosabban személy húzódik Twisty kiléte mögött.

Ő nem más, mint a hírhedt sorozatgyilkos, John Wayne Gacy, aki halmozott bírósági ítéleteivel még a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült.

american-horror-story

Sajnos róla senki sem tudta volna elképzelni, hogy valójában mire képes, így ámokfutása sokak életét követelte.

A gyilkosságok előtt

John Wayne Gacy 1942-ben, Chicagóban született egy katolikus család középső gyermekeként. A többi sorozatgyilkossal ellentétben az ő gyermekkora majdhogynem átlagosnak mondható. Középosztálybeli szülei úgy nevelték, akár csak kortársait.

Apja mogorva természete miatt nem alakult ki szoros apa-fia kapcsolat, amelyet Gacy a férfi halála után sem tudott megbocsátani magának.

A családi gubanc ellenére tevékeny fiatal volt: a cserkészmozgalom tagja volt, több diákmunkát is vállalt, emellett barátait sem hanyagolta el. Kisebb botlása miatt rengeteg pénzt vesztett, ám valljuk be, valamennyire mindenkit vonz az éjszakai élet.

john-wayne-gacy

Gacy azonban visszatalált a helyes útra, és üzleti iskolába kezdett járni, ahol kiderült, pazar érzéke van a kereskedelemhez. Mint minden pszichopatának, meggyőzőképessége páratlannak bizonyult, így hamar nagy vagyonra tett szert. A felsőbb körökből sikerült magának feleséget is találni, így biztosítva volt a helye a vastag pénztárcájú polgártársai között.

A lejtőn lefelé

Feltehetően 26 évesen követte el az első bűncselekményt, mikor is egy állásinterjú alkalmával megkötözött, majd megerőszakolt egy Mark Miller nevű fiút. A tárgyalás során úgy tűnt, Gacy megússza a büntetést, ám elkövette azt a hibát, hogy felbérelt egy férfit, akinek az lett volna a feladata, hogy Millert eltántorítsa a vallomástételtől.

Ez nem sikerült, ráadásul fény derült Gacy mesterkedésére, ezért az esküdtszék bűnösnek találta, a bíró pedig 10 év szabadságvesztésre ítélte. Jó magaviseletért hamar szabadult, majd visszatért szülővárosába, Chicagóba. Előző feleségével megromlott a kapcsolata, így új életet második feleségével kezdett. A kétgyermekes anya ugyan tisztában volt férje múltjával, ám úgy gondolta, a férfi megjavult.

Ez a látszat azonban gyengülni tetszett, mikor a saját vállalkozásához alkalmazott fiatal fiúk sorra panaszt tettek ellene. Azt állították, Gacy rendszeresen zaklatta őket.

Kiderült, hogy 1971-ben ismét bíróság elé kellett állnia egy kisfiú megerőszakolásáért, ám a sértett jelenlétének hiányában ejtették a vádat a férfi ellen.

Gacy feleségének egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy férje a saját neméhez vonzódik, hiszen homoszexuális pornóújságokra bukkant a ház különböző pontjain. Gacy erre csupán annyit mondott, hogy azért hanyagolja el feleségét, mivel a kiskorú fiúkhoz vonzódik. Az asszony beadta a válópert, így Gacyt csupán az induló politikai karrierje tartotta vissza, hogy kitombolja magát visszafojtott szexuális vágyai miatt.

A túlélők

Gacy első próbálkozásai csupán az erőszaktevésben merültek ki, ám hamarosan már ez sem volt elég neki. Három túlélőről tudunk, akik a szerencséjüknek és éleslátásuknak köszönhetik, hogy életben maradtak. Az első fiú az alig 16 éves Tony Antonucci volt, aki feljelentést tett Gacy ellen.

Azt állította, a férfi sorozatosan zaklatja, és előfordult már olyan is, hogy egy székkel kellett visszatartania az erőszakoskodót.

A dolgot azonban hamar a szőnyeg alá söpörték, és Antonucci is nyugalmat lelt majdnem egy teljes hónapig. Gacy ekkor a lakására csalta, mondván, hogy beszélniük kell a fiú előléptetéséről.

Antonucci gyanútlanul besétált a főnöke csapdájába, aki az ágyához láncolta áldozatát.

A fiú csuklói azonban túl vékonyak voltak, így mikor Gacy azt hitte, mozgásképtelenné tette Antonuccit, majd vetkőztetni kezdte, a fiú leteperte támadóját, majd őt bilincselte meg. Csak hosszas könyörgés után engedte szabadon Gacyt, aki ezután békén hagyta a fiút.

A második túlélő David Daniel volt, akit Gacy fuvarral és marihuánás cigarettával kínált. Eleinte nem tűnt rosszindulatúnak a férfi, ám Danielnek feltűnt, hogy túlságosan is segítőkésznek bizonyult. Ez tette gyanússá.

Gacy legalább hétszer ajánlotta fel a fuvart, ami megrémítette Danielt. Visszautasította az ajánlatát, majd sietősen távozott a férfi közeléből. A harmadik túlélő, Jeffrey Rignall már nem volt ilyen szerencsés. A fiú egy baráti találkozóból tartott hazafelé, mikor Gacy neki is felajánlotta, hogy elfuvarozza. Rignall elfogadta az ajánlatot, majd a marihuánás cigarettát is.

Gacy ezután kloroformmal elkábította a gyanútlan fiút, aki az út során többször is magához tért.

jeffrey-rignall

A férfi nagy mennyiségű bódítószert juttatott a testébe, amelynek hatására egy idegen házban tért csak magához. Ekkor már nem volt rajta ruha, csuklói pedig bilincsbe voltak verve. Gacy közölte a rémült fiúval, hogy mit fog vele művelni, majd meg is tette a hallottakat.

Megkötözte, fojtogatta, megégette, majd megerőszakolta.

Ezután újabb adag kloroformot juttatott a testébe, amitől a fiú teljesen elkábult. Legközelebb egy szobor lábánál ébredt fel a ruháiba öltözve. Rignall feljelentést tett. 6 napot töltött kórházban, ahol kiderült, a nagymennyiségű kloroformtól maradandó májkárosodást szenvedett. A testi károkon túl pedig óriási lelki törést szerzett. A hatóságok a tettes nyomába eredtek, ám olyan kevés információt sikerült összegyűjteni róla, hogy feladták a nyomozást.

Az áldozatok

Gacy áldozatai rendszerint fiatal fiúk, férfiak, valamint férfi prostituáltak voltak. Általában alkalmazottait zaklatta, első gyilkosságainak célpontjai is közülük kerültek ki. 2007 óta biztosan tudjuk, hogy legelső áldozata Timothy McCoy volt, akinek testét legalább 30 évig nem lehetett beazonosítani.

Alkalmazottjai általában azzal keresték fel a férfit, hogy késik a munkabérrel, majd ezután soha többé nem látták őket.

Gacy kiszélesítette a lehetséges célpontok skáláját. Akadt olyan fiú, akit melegbárból rabolt el, ám volt olyan bajkeverő is, aki azután tűnt el, hogy elkezdett férfi kuncsaftokat keresni fiatal fiúk számára. Egyik áldozatát pedig szinte az anyja mellől ragadta el egy helyi patikából.

john-wayne-gacy-aldozatok

Gacy gyanússá vált a rendőrség számára, mivel az egyik áldozat autóját megtalálták nála. A férfi távollétében a rendőrség átkutatta a házát, és rengeteg gyanús dolgot találtak nála. A lista a következőkből állt: 2 jogosítvány, több gyűrű, 7 erotikus film, egy rugós kés, rendőrjelvények, egy pisztoly, marihuána, bódító szerek, egy 45 centiméteres műpénisz, több szexuális segédeszköz, bilincsek valamint tinédzser ruhák

A pincébe lépve kellemetlen szag terjengett, valamint be is volt sózva a föld, ami még gyanúsabbá tették Gacyt.

A rendőrök behívták kihallgatásra, ahol higgadtan viselkedett egészen addig, amíg be nem mutatták a házban talált tárgyakat. A férfi ekkor ideges lett, majd ügyvédet hívott. A rendőrök tudták, hogy jó nyomon járnak, ám csak közvetett bizonyítékuk volt Gacy ellen, akit szabadlábra helyeztek. Az ügyet Rignall lendítette előre, mikor az felismerte támadóját.

john-wayne-gacy-2

A laborvizsgálatok és Rignall vallomása már elegendő bizonyítékként szolgált Gacy ellen, akit újból őrizetbe vettek. A férfi ezúttal megtört, ám először csupán egy gyilkosságot vallott be. Azt állította, önvédelemből gyilkolt. Később módosította a vallomását, amelyben elismerte, hogy körülbelül 30 fiút gyilkolt meg.

A szakértők rátaláltak a pincében a holttestekre, amelyek olyan közel voltak temetve egymáshoz, hogy azt gondolták, egy időben követték el az összes gyilkosságot.

Gacy azonban elmondta, ugyan akadt olyan nap, mikor 24 óra leforgása alatt többször is gyilkolt, ám elmondta, hogy első és második gyilkossága között például két év telt el. Hely szűkében azonban több testet a közeli Des Plaines nevű folyóba dobott. A fiúkat általában elcsábította, vagy elrabolta, majd megkötözte őket, és közösülés közben fojtogatta. Volt, hogy a Bibliából idézett, ám volt, hogy egyszerűen csak megerőszakolta áldozatait.

Ezután mindegyik fiút megfojtotta, majd az említett helyekre rejtette a holttestüket. 1980. február 6-án pert indítottak Gacy ellen, aki megpróbálta beszámíthatatlannak feltüntetni magát. Rignall is jelen volt a tárgyaláson, akinek olyan megalázó kérdéseket tettek fel, hogy hisztérikus rohamot kapott. Gacy semmiféle megbánást nem tanúsított, egyedül abban vélte bűnösnek magát, hogy engedély nélkül temetőt üzemeltetett. A férfit elítélték, majd 14 évnyi siralomházban töltött idő után, 1994-ben kivégezték. A méreginjekció beadása előtt csupán ennyit mondott: „Nyaljátok ki a seggem!”

Pogo bohóc

Joggal merülhet fel a kérdés az olvasóban, vajon hogy hozható össze Twisty Gacyvel? A válasz igen egyszerű, és mintegy összegzésként hagytuk cikkünk végére. Gacy második feleségével számtalan partit rendezett, ahová a környékbeli gyerekeket is szeretettel várták.

Gacy ilyenkor szeretett Pogo bohóc szerepébe bújni. Fehér, kék, piros színű sminket és óriási parókát viselt. A nagydarab férfi nagy sikert aratott a partizók körében.

Volt olyan buli, ahol több mint 200 vendég is részt vett. Ha megfigyeljük, Gacy és Twisty testfelépítése azonos, ráadásul a nevük is hasonlóan cseng. Gacy életében még a halálsoron is nagy szerepet játszott Pogo bohóc alakja.

A gyilkos imádott festeni, magát pedig gyakran ábrázolta a bohócként.

pogo-bohoc-sorozatgyilkos

Valamiféle hatalmat érezhetett, ha magát Pogo sminkjében látta. Sajnos semmiféle magyarázat nem született Gacy indítékait illetően, hiszen az agyát vizsgálva sem találtak semmiféle rendellenességet, így nem lehet besorolni semelyik személyiségprofilhoz sem.

Úgy tűnik, az American Horror Story alkotói jól tették, hogy egy brutális figurához nyúltak egy még brutálisabb karakter megalkotása végett, hiszen Twistynek számtalan rajongója akadt. A siker azonban nem volt osztatlan, a Clowns of America International nevű szervezet meglehetősen hevesen tiltakozott a sorozat ellen, hiszen a kuloulrofóbiát, vagyis a bohócoktól való félelmet erősítik a nézőkben.

rejtély rejtélyek bizarr ijesztő gyilkosok sorozatgyilkosok


Megtekintések száma: 21295





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet