Az amerikai történelem 15 legfurcsább elnöki beiktatása

2017. január 24., kedd
Íme, itt a világtörténelem 15 legfurcsább elnöki beiktatás Amerikából.

Beiktatási Nap

A mai nap folyamán Január 20-án tette le az Egyesült Államok 45.-ik elnöke, Donald Trump, az ország 58.-ik beiktatási ünnepségén az esküjét, Az évek során, ami egyébként egy komoly ünnepség, a káromkodástól kezdve, sok, furcsa pillanat történt. Dwight Eisenhowertől kezdve, akit egy cowboy lelasszózott, Richard Nixon döglött madaraiig, volt néhány bizarr esemény az amerikai történelem eskütételi napján.

Lasszózás

Dwight Eisenhower, 1953-as beiktatásakor, az amerikai cowboyok rajongása csúcsponton volt, olyannyira, hogy Montie Montana, egy rodeó-lovas, filmsztár is szerepelt az ünnepségen. Bár Montanának eredetileg azt javasolták, hogy az elnök egy 10 gallonos cowboy kalapot viseljen, de ezt az ötletet elvetették, és lasszóra cserélték. Montana, lóháton odalovagolt az ünnepségre, és a tömeg előtt lelasszózta az újonnan felesküdött elnököt.

135 szó

A nemzet első elnöke, a második beiktatásakor a legrövidebb székfoglalóját mondta el. George Washington, tömören, 135 szóban köszönte meg az amerikai népnek a megtiszteltetést, és emlékeztette őket, hogy az eskü, amit letesz, az, rövid, és lényegretörő lesz.

Nem-tradícionális ünnepség

Bill Clinton székfoglaló ünnepsége sokszínű volt. Ahelyett, hogy hagyományos felvonulás, katonai kadétok és lovas csapatok lettek volna, Clinton beavatási szertartásán egy reggé-zenekar, és egy gyepfúró csapat – a tagjai fúrókból és gyep-székekből álltak – vett részt. A menetben egy Elvis Presley imitátor is szerepelt, aki a zenész egykori zenekarának a tagja volt.

Statement jewelry Ékeszer nyilatkozat

Theodore Rooseveltet, Abraham Lincoln nagyban ösztönözte, olyannyira, hogy, 1905-ben, a második beiktatásakor egy gyűrűt viselt, amelyben Lincoln hajfürtje volt. A gyűrűt, Lincoln korábbi személyi titkára, John Hay államtitkár adta Rooseveltnek. Lincoln meggyilkolása után, Hay, állítólag 100 dollárt fizetett az elnök hat hajtincséért, amit a boncoláskor távolítottak el a fejéről. Hay később, a hajtincsek egyikét tetette bele a gyűrűbe, amelyet Rooseveltnek ajándékozott.

Botlás

Barack Obama első beiktatása, gyakorlatilag kétszer történt meg. Az eskütétel alatt, John Roberts, az Egyesült Államok főbírája megbotlott, ezzel Obamát megzavarta, aki felcserélte az eskü szavakat. Obama elnökiségének legalitását biztosítva, a két férfi, másnap, alkotmányosan, szóról, szóra újra elvégezték az eskü szertartást.

Részeg beszéd

1865-ben, Andrew Johnson, egy roncs-vonaton tartotta meg a nagynapi beszédét. Ilyenkor, általában az alelnök egy rövid és egyszerű beszédet mond az elnöki eskü előtt. De, a 16.-ik alelnök, aki később, az Abraham Lincoln meggyilkolása utáni évben a 17.-ik elnök lett, beteg volt a beiktatás előtt, tífuszban szenvedett és azt előző este viszkizett és gyógyszert vett be. A másnaposságtól még mindig szédelgett és a beszéde során hencegni kezdett, és a Konföderációs lázadókkal szembeni győzelmeiről beszélt. Lincoln, állítólag elborzadva nézte a jelenetet, mígnem a korábbi alelnöke, Hannibal Hamlin, a frakkja szárnyaival megveregette az alelnököt, hogy hagyja abba.

Döglött madarak

Ulysses S. Grant, úgy gondolta, hogy a második elnöki ciklusa ünnepi székfoglaló bálján, 1873-ban, jó ötlet, ha kanárik is lesznek az ünnepségen. Sajnálatos módon, a 18.-ik elnök nem számolt a hideg időjárással – a reggeli hőmérséklet alacsony volt, mindössze mínusz 15 Celsius fok, a leghidegebb március, amit addig regisztráltak. A hőérzet sokkal alacsonyabb volt, mivel hűvös szél fújt a nap folyamán, így, mindent egybevetve, Grant beiktatására körülbelül 100 madár elpusztult.

További döglött madarak

Úgy tűnik, nem jó ötlet madarakat bevetni a beiktatási napra. Richard Nixon beiktatási parádéjára 1973-ban került sor, és az előző nap, Nixon kérésére meg kellett arról győződni, hogy semmi kellemetlengség ne történjen a nagy napon, hogy a galambok ne tegyék azt tönkre, ezért, a 37.-ik elnök madárűző kémiai anyagot szóratott végig a felvonulás útvonalán. Az utcák, több tucat elpusztult galamb tetemmel voltak tele.

Ruhatári jegy baklövés

Grant beavatási ünnepségei számos baklövéssel volt tele. Nem csak, hogy tömeges madár pusztulás történt a második beiktatásán, de az elsőn, 1869-ben verekedés tört ki. A személyzet, akik a ruhatári jegyeket ellenőrizték, nem tudták elolvasni azokat, ezért az emberek sokat vártak, úgy gondolták, hogy soha nem jutnak a felsőruházatukhoz, ezért verekedés tört ki, és néhányan otthagyták a kabátjukat, kalapjukat és a nélkül távoztak. „Írástudatlan alkalmazottak összekeverték a kabátokat, ami a férfiak között verekedéshez vezetett, a nők pedig sírásban törtek ki”, írja Jim Bendat a „A demokrácia nagy napja” című újságban.

Csendes ünnepség

Calvin Coolidge, akit „Csendes Cal”-ként ismertek, hírhedt volt kevés beszédjéről, é, hogy nem szerette harsonaszó mellett végezni a dolgokat. Ez volt jellemző az elnöksége kezdetére is. Édesapjával a Vermontban volt, amikor hírt kapott Warren g. Harding haláláról. Mivel a 30.-ik elnök édesapja, történetesen békebíró volt, az édesapja állt a jobbján az eskütételen, közönség nélkül.

Halálos beszéd

William Henry Harrison beiktatási beszéde halálosan unalmas volt. Az Egyesült Államok kilencedik elnöke rekordot döntött a leghosszabb, 8.500 szavas székfoglalói beszédével. Harrison olyan sokáig állt a hideg, esős időben, hogy elmondja a beiktatási beszédét, hogy megfázott, tüdőgyulladást kapott, és egy hónappal később meghalt. De, nem mindenki gondolja úgy, hogy a beszéde ölte meg, lehet, hogy három héttel később fázott meg, ami azt jelenti, hogy a beiktatási beszédét nem lehet okolni a haláláért.

Házibuli a pokolból

Andrew Jackson, a hetedik elnök 1829-es beiktatásakor, emlékezetes partit adott a Fehér Házban, pont úgy nézett ki, mint egy 80-as évekbeli film. Jackson hírhedt volt az első-ember stílusáról, az „ember, az emberekért” misztikája vonzotta a durva tömegeket. A faragatlan csőcselék bezúdult a Fehér Házba, sáros cipőkben, összetörték a porcelánokat és letépték a függönyöket. Ahhoz, hogy eltávolítsák őket, a személyzet egy jó trükköt eszelt ki: a kádnyi viszkit állítottak fel a kert első pázsit részén.

Vita egy kislánnyal

1929-ben, amikor Herbert Hoover letette az esküjét, a főbíró, William Howard Taft, aki az eskütételt intézte, elrontotta a „fenntartani” szót, és a „védelmet” használta helyette. Egy nyolcéves kislány, Helen Terwilliger, észrevette a bakit és küldött Taftnak egy cetlit. Taft, ahelyett, hogy kijavította volna a hibát, úgy cserélte fel válaszlevelében a szavakat, hogy az helyes legyen. Még a mozikban is leadták, és azon vitatkoztak, hogy kié volt a jobb. A nyolcéves végül győzött és Taft elismerte, hogy hibázott.

Futkosás a hivatalért

James Buchanan elnöknek, 1857-ben egy rettenetes hasmenése volt a Beiktatási Napon. A beiktatás előtt, az Egyesült Államok 15.-ik elnöke egy szerződést írt alá a "National Hotel Disease," –ben tartózkodók árnyékszék létesítményeről. A vérhas már bujkálhatott benne a beiktatásán, ezért egy orvosra volt szükség Buchanan mellett a ceremónia alatt.

Egy kis levegőt, kérem …

Míg a bulizás, mindig is része a beiktatás hagyományának, a vendégek garázdábbak voltak a korábbi időkben. 1809-ben, James Madison beiktatási bálján annyira meleg volt, hogy a kampány-támogatók kitörték a Long’s Hotel ablakait, hogy levegőhöz jussanak. (A bálra a jegy ára $4 volt, személyenként).

érdekes érdekesség történelem


Megtekintések száma: 34087

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet