Az Antarktiszon vett minta mutatja a világunk végét... Nagy a baj

2021. július 24., szombat




Megtörténik az, amitől eddig mindenki tartott... Mennyi van még hátra?

Mind az Antarktisz, mind az Északi-sark jegében felhalmozódott valami. Nemrégiben kutatások bizonyították, hogy rettentően nagy a baj.

Már nem elméleti probléma.

Nem csak arról van szó, hogy a jég struktúrája megváltozott... a probléma ennél is nagyobb. A tudósok nemrég sok tucat jégminta elemzése után lettek teljesen tanácstalanok.

Ezek alapján ugyanis a Földünknek és így az emberiségnek már nem sok van hátra...

Az északi-sarkvidéki tengeri jégben rekordmértékű a mikroműanyag koncentrációja a bremerhaveni Alfred Wegener Intézet (AWI) kutatóinak eredményei szerint.

A szakértők, akik különböző jégmintákat spektrométeres vizsgálatokkal elemeztek, kedden ismertették eredményeiket a Nature Communications című tudományos lapban.

Azokban a jégtáblákban, amelyek a Csendes-óceánnal összeköttetésben álló Amerázsiai-nagymedencében úsznak, különösen sok polietilént találtak.

A kutatók azt feltételezik, hogy ez azoknak a csomagolóanyagoknak a maradványa, amelyek az úgynevezett nagy csendes-óceáni szemétszigetben úsznak.

Az Északi-sarkvidék észak-oroszországi partvidékének tengereiből vett mintákban ezzel szemben elsősorban hajófestékből származó lakkrészecskéket és halászhálókból származó nejlonmaradványokat találtak.

A mikroműanyag koncentrációja tehát már nem vezethető vissza csakis az Északi-sarkvidéken kívüli forrásokra - fejtette ki Ilka Peeken, az AWI biológusa. 

A növekvő hajóforgalom és a halászat is jelentős nyomokat hagyott hátra, melyek az Északi-sarkvidék helyi szennyezésére utalnak - mondta a szakértő.

A jégtáblák a jégzajlás során átvonulnak az Arktiszon, eközben megnőnek. Az ezalatt felvett műanyagot különböző rétegekben 2-11 évre megkötik. Amikor elérik a Grönlandnál lévő Fram-útvonalat és elolvadnak, ezek a tengeri területek is beszennyeződnek mikrorészecskékkel.

A tudósok egyetértenek abban, hogy itt az ideje megkongatni azt a bizonyos vészharangot.

Ez az egész folyamat már a hétköznapjainkra is hatással van, nem utolsó sorban az életünkre és az egészségünkre, fajunk sorsára.

Ha bekövetkezik a mikorműanyag-apokalipszis - mely egyre közelebb van - akkor a Föld élővilága és teljes ökoszisztémája össze fog omlani.

Ha pedig ez bekövetkezik, csak Isten tudja, talpra bír- e belóle állni!

OSZD MEG másokkal is!

tudomány környezetszennyezés világvége apokalipszis kataklizma klímaváltozás felmelegedés


Megtekintések száma: 81215





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet