​Az anya zsírban gazdag étrendje károsíthatja a magzat agyát

2019. november 22., péntek




A várandós anyák zsírban gazdag étrendje károsíthatja a magzat agyát és a gyermek egész életén át tartó zavarokat okozhat.

A Bécsi Orvosi Egyetem Agykutató központjának kutatócsoportja sejtmodellekkel és egerekkel végzett kutatások alapján készült tanulmány a Molecular Psychiatry című szaklapban jelent meg.

A telítetlen zsírsavak nagyobb mennyiségű bevitele esetén a várandós anya szervezete több endokannabinoidot termel, mellyel túlterhelik a magzat agyában a kannabinoid-receptorokat és korlátozzák az egészséges agyi hálózat fejlődését. 

Az agysejtek nem tudnak többé megfelelően integrálódni az agyba és ellátni a hozzájuk rendelt feladatot. 

Ennek következményei olyan betegségek, mint a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, a skizofrénia vagy a szorongásos rendellenességek.

A kutatók szerint kicsi az esélye, hogy ezeket a károkat később a táplálkozás megváltoztatásával helyre lehet állítani.

Az endokannabinoidok olyan anyagok, amelyeket a test maga állít elő. Részét képezik az endokannabinoid-rendszernek, amely az emberi agyban és más szervekben is alapvető kommunikációs szisztémaként funkcionál. Az endokannabinoidok a felnőtt agyban csökkentik az idegsejtek közötti kémiai kommunikációt.

Az endokannabinoidok a fejlődő agyban meghatározzák, melyik helyre pozícionálják magukat az idegsejtek, milyen módon alakítsanak ki kötődéseket. 

Ez azt jelenti, hogy minden anyag, mely befolyásolja a kannabinoidok működését, az agyi fejlődést is megváltoztatja – hangsúlyozták a kutatók.

„Ezeket a patológiai módosulásokat az idegsejtek epigenetikájában nem olyan egyszerű visszafordítani”

– idézi az egyetem a kutatást vezető Harkány Tibort. 

A szakértő szerint a születés utáni egészséges, zsírban szegény táplálkozás sem segít.

Bár az eredmény állati modellek alapján született, a kutató szerint a vizsgálat hasonló hatásmechanizmust állapítana meg emberek esetében is.

OSZD MEG másokkal is!

egészség életmód


Megtekintések száma: 62643





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet