Az eddig legmelegebb nyár jöhet, 100 napos hőhullámokkal?

2017. június 13., kedd
Úgy néz ki, újabb rekordok dőlhetnek meg egyes elemzők szerint.

Közeleg a nyár. Az az igazi jó meleg nyár. Ezzel még nincs is túlságosan nagy baj, azzal azonban már igen, hogy olyan rekordok dőlhetnek meg, mint még soha.

Az elemzők és egyes klímakutatók már most azt várják, hogy minden tavalyi, és azelőtti melegrekord megdől nem csak világszerte, hanem Magyarországon is.

És ez még nem minden: akár 100 napon át tartó esőmentes és száraz hőhullámok, kánikulák jöhetnek!

Ez nem valamiféle túlzás. Az előrejelzések, és az időjárási szakértők, valamint a jövőkutatók mind aggódva tekintenek az elkövetkező hónapokra, de ha az éveket kell mérni, akkor még borúlátóbb mindenki.

100 napon át tartó aszályos hóhullámok jöhetnek, nem csak Nagy-Britanniában, de akár hazánkban és egész Európa-szerte is.

Ezen idő alatt előfordulhat, hogy egyetlen csepp eső sem fog esni, és a levegő páratartalma is annyira a kritikus szint alá eshet, hogy az már súlyosan káros lehet az egészségre, főleg hosszú távon.

Már most arra figyelmeztetnek, hogy rengeteg vízre lesz szükség, és nagyon nagymértékben érdemes lesz megemelnünk a napi vízfogyasztásunkat.

A világtengerek hőmérséklete is jelentősen emelkedett, ez pedig nem csak a különféle áramlatokra, de a globális időjárási viszonyokra is kihatással lesz.

Az emberiség mindemellett az elkövetkező 5-10 évben komoly vízhiánnyal fog szembesülni rengeteg területen. A Közel-Kelet egyes régióiban már most is vannak olyan országok, ahol napi szinten problémát jelent az, hogy az emberek hozzájussanak a vízhez.

A klíma olyan mértékben alakul majd át, hogy ezek a hőhullámok, aszályos időszakok egyre kitolódnak, és nagyon hosszúakká válnak.

Ily módon pedig kiszárítanak egyes régiókat, akár hatalmas földrészeket is a sivataggal tehetnek egyenlővé akár mindössze néhány év alatt.

Nagy a baj tehát, ráadásul egyelőre nem tudjuk megakadályozni, csak felkészülni rá.

A hazai szakértők szintén mind egyetértenek abban, hogy nagy mértékű melegedés jöhet idén nyáron, és többször kerül majd újabbnál újabb rekord a főszerepbe.

OSZD MEG másokkal is!

globális felmelegedés tudomány rekord világrekord globális klímváltozás


Megtekintések száma: 167328

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet