Az egész világra vészjósló hatással van az, hogy milyen meleg van az Északi-sarkon

2017. július 31., hétfő




Egyes becslések szerint még az Indiai-óceánon is tapasztalni lehet majd az Északi-sarkon tapasztalt meleg, és olvadás végzetes következményeit. Az bomba elkezdett ketyegni.

Mostmár úgy néz ki, teljesen visszafordíthatatlan a globális felmelegedés, legalábbis az Északi-sark hőmérsékletét aligha lehet bármilyen modern technológiával, vagy eszközzel lenyomni.

Visszafordíthatatlan a folyamat?

Idén már annyira meleg volt ott, valamint a tavalyi évben is, hogy egymás után kétszer nem tudott megfelelő téli jégréteg kialakulni rajta.

A kutatók szerint az egész Földön katasztrofális következményei lehetnek annak, amilyen tempóban olvad jelenleg a jég.

Nem túloznak, sokan azt mondják, hogy még az Indiai-óceánra, és annak klímájára is hatással lesz majd a drasztikus változás. Világszerte meg fog emelkedni a tengerek, óceánok szintje. 

A levegő egyes helyeken ugyan párásabb lesz, de összességében a kontinensek belső részeiről továbbra is azt mondják a szakemberek, hogy erős elsivatagosodások várhatóak.

A klímakutatók Arctic Resilience Report című jelentése borzalmas a következményeket jósol, amiket még az Indiai-óceánon is lehet majd tapasztalni.

Beláthatatlan, világszintű következmények

Az Északi-sarkon jelenleg 20 Celsius-fokkal van melegebb, mint ilyenkor más években lenni szokott és amióta zajlanak ott mérések, még sosem regisztráltak ennyire vékony jeget az évnek ebben a szakában, mint most.

Ha az Északi-sark jege olyan mértékig olvad, akkor nem lesz visszaút.

El fog érni egy olyan állapotot, amikor már nem lesz elég jég, hogy a hőmérsékletet lehűtse, így nem lesz több téli fagyás, és jégpáncél. Ettől kezdve a hőmérséklet még jobban megnő, így gyakorlatilag megszűnik létezni a sarki jég.

Nem várt, globális hatások

Rengeteg olyan ismert és eddig kevésbé ismert következménnyel kellene szembesülnünk. Többek között amikről már tud az emberiség: megnő a világtengerek szintje, a partokat elárasztja a mélyebben fekvő területeken az óceán, és a kontinensek egyes vidékei teljesen elsivatagosodnak.

Az ide olvadás azonban sok más folyamatot is beindíthat az elkövetkező időszakban. Többek között megnövekedhet a növényzet aránya a tundrán, ami még több hőt tudna elnyelni, ami még több metán légkörbe jutását jelentené.

Az ott található permafroszt szép lassan felolvadna, ami szintén tovább rontana a helyzeten. Felmelegednének az óceánok, majd ennek következtében elkezdenének elsavasodni. Ugyanis a meleg sok tengeri lerakódás, és élőlény elbomlásához vezet, ami megnöveli az óceánok savtartalmát.

Ázsiáig lehetne tapasztalni a hatásokat, és mindennek súlyos hatása lehet az északi halpopulációra is, aminek dominóhatásként világszerte lenne következménye. Az ökoszisztémát veszélyeztetné az egész sarki jég olvadás.

Ezért a kutatók most új módszereken próbálnak dolgozni hogy elejét vegyék a dolgoknak, és még időben kitaláljanak valamit a problémára.

globális klímaváltozás környezetszennyezés globálsi felmelegedés


Megtekintések száma: 244036





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet