Az egyik legösszetettebb hatású gyógynövényünk: a nagyi annak idején krémet készített belőle!

2019. május 8., szerda




Ősidők óta használják, ma is sokak kedvence, mutatunk egy házi receptet, hogyan készíts belőle krémet! Az egyik legjobb daganatmegelőző hatású növény, emellett vírus és baktériumölő hatása is van.

Növeli a szervezet ellenállását a baktériumokkal és fertőzésekkel szemben. Emellett antibiotikus-, vírusölő-, gyulladáscsökkentő hatású

Magas E-vitamintartalmának köszönhetően a kozmetikai iparban különféle fiatalító, bőrbarát krémeket, ránctalanító készítményeket készítenek belőle, de aknés és ekcémák bőr kezelésére is hatásos.

Hát persze, hogy a híres körömvirágról van szó!

A körömvirágból készült maszkok, krémek szinte minden bőrbetegség kezelésére alkalmasak, ezt már nagymamáink is nagyon tudták!

A körömvirágot már a középkorban alkalmazták bélzavarok és májbajok esetén. Ennek a narancssárga virágú növénynek ma még mindig sokféle hatást tulajdonítanak. Virágzata a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Calendulae flos néven hivatalos drog.

Élénkítő és görcsoldó, alkalmazzák asztmánál, köhögésnél, álmatlanságnál, szívdobogásnál és szorongásos állapotnál. Gyulladásgátló, antibakteriális, fertőtlenítő hatású.

Virágának forrázata megkönnyíti az emésztést, gyomorfekélyre, májgyulladásra, vértisztításra kiváló.

Lázcsillapító, látásjavító is, mivel tisztítja a szemfenék ereit. Fogíny ápolására szájvízként is használják.

Menstruációt elősegítő hatása azért van, mert enyhe mértékben stimulálja az ösztrogénhormon termelését. Fájdalmas menstruáció és az azt kísérő idegesség esetén is használható.

A körömvirág enyhítő és viszketéscsillapító hatásának köszönhetően külsőleg kiegészítő kezeléseknél használatos.

Fertőtlenítő és gyulladásgátló, valamint sebgyógyulást elősegítő tulajdonságai miatt bőr-és szájüregi betegségek kezelésére ajánlott.

Használják bőrrepedések, kisebb sebek, rovarcsípések és napsugárzás okozta bőrgyulladás esetén is.

OSZD MEG másokkal is!

egészség életmód


Megtekintések száma: 78167





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet