Az Élelmiszer és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet kimutatta: szervetlen arzén van a tápos csirkék húsában!

2017. augusztus 21., hétfő
Botrány: mérgekkel szennyezett húsokkal mérgez minket az élelmiszeripar?

Egy nagyon régóta a neten terjedő riasztó pletykát erősítettek meg most a hatóságok részéről: bizony arzén van a csirkékben. Az élelmiszeripari berkeken belül ugyanis nagy mennyiségben van jelen szervetlen arzén a csirkehús mintákban - állítja az FDA - azaz Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet.

A leggyakrabban használt arzén tartalmú hozamfokozó, a roxarsone serkenti a növekedést, kiirtja a parazitákat, és színt ad a baromfihúsnak.

A lényeg itt van: bár eredeti állapotában nem mérgező a szer, azonban bomlástermékként már az.

Vagyis a csirke szervezetében egyzserűen átalakul méreganyaggá.

Ez hatalmas botrányt kavarhat, mert nem csak Amerika érintett, hanem gyakorlatilag az egész világ. Az arzént kapcsolatba hozták már húgyhólyag-, tüdő-, bőr-, vese-, és vastagbélrákkal, kisebb mennyiség rendszeres bevitele pedig részleges bénuláshoz és cukorbetegséghez vezethet.

A szert ráadásul Magyarországon is előszeretettel használják.

Az élelmiszeripar nem szereti hangoztatni, de nyílt titok, hogy arzénos tápot adnak a csirkéknek, melyeket később az élelmiszeriparba szánnak, a boltok "polcaira".

Ezt a hatóságok sem tagadták, azt viszont igen, hogy ennek lenne bármilyen egészségkárosító hatása, pedig egyértelműen tudhattak ennek a tényéről is.

A csirkehúst és az abban található anyagokat eddig is nagyon sokan támadták. Sokan azzal érvelnek, hogy csak így tartható fenn az ipari termelés megfelelő üteme, az azonban egyszerűen nem lehet egészséges dolog, hogy egy csirke ma fele, vagy harmad annyi idő alatt nő meg.

A rengeteg antibiotikum és növekedési hormon hatására a csirkék szervezete is mutálódhat egy tanulmány szerint.

Az pedig mára szintén bizonyított tény, hogy a csirkehússal közvetetten az emberbe is bejutnak a különféle antibiotikum és egyéb gyógyszer-származékok, akárcsak az arzén...

OSZD MEG másokkal is!

egészség egészség megelőzés élelmiszeripar


Megtekintések száma: 89124

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet