​Az élet ujjlenyomatát találták meg a világ legősibb vizében

2022. július 9., szombat
Ez mindent megváltoztathat.

Egy bánya mélyén találtak rá a világ legősibb víztömegére, melyet alapos vizsgálatnak vetettek alá a kutatók.

Egy kanadai bánya mélyén 2016-ban a kutatók egy ősi felfedezést tettek: megtalálták a világ legidősebb vizét. A 3000 méter mélyen fekvő víz körülbelül kétmilliárd éves.

A felfedezés legalább 500 millió évvel kitolta a legrégebbi ismert víz keletkezésének dátumát. A korábbi rekordot az ugyanazon csapat által ugyanabban a bányában talált víz tartotta még 2013-ban, és körülbelül 2,5 kilométer mélyen feküdt– írja az IFL Science.

A bánya valójában a világ legmélyebb fémbányája is, a réz, cink és ezüst keresése már egyre mélyebbre viszi a bányászokat. Így amikor a bányászok mélyebbre ástak, a kutatók kihasználták az alkalmat, hogy tovább vizsgálódjanak a föld mélyén.

Az itt rekedt gázok tanulmányozásával elemezték a felfedezett vizet. Az olyan gázok, mint a hélium és a xenon csapdába eshetnek a kőrepedésekben megrekedt vízben, és ezek mérése meg tudja állapítani, hogy milyen idős a víz.

A kutatók most olyan kémiai nyomokat találtak, amelyeket egykor a folyadékban élő apró egysejtű szervezetek hagytak hátra. Bár még nem találták meg az élő baktériumokat, valójában az élet ujjlenyomata volt, amit felfedeztek. Ebből arra következtethetnek, hogy a mikrobiológia valamilyen formája élt a vízben, és nagyon hosszú ideig.

A tudósoknak a felfedezés egyedülálló betekintést nyújt bolygónk történetébe és bepillantást enged az akkori életbe.


Megtekintések száma: 34782

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet