Az elmúlt 10 év volt a Föld legmelegebb 10 éve: kritikus klímakatasztrófa küszöbén

2019. december 4., szerda
A kutatók már most „szinte biztosak” abban, hogy a tízéves átlaghőmérséklet alapján az idén befejeződő évtized lesz az eddigi legmelegebb időszak.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) által bemutatott adatok szerint az idei év sorozatban a második vagy harmadik legmelegebb év a rendszeres mérések kezdete óta.

Ha a számok továbbra is változatlanok maradnak, a 2015-2019 közötti időszak lesz a valaha feljegyzett legmelegebb ötéves periódus.

A WMO közlése szerint a kivételes mértékű globális melegedést az üvegházhatású gázok kibocsátása okozza. 

A szervezet a State of the Global Climate (A világ klímájának állapota) című 2019-es jelentésében az októberig tartó időszakot elemzi, amikor a globális középhőmérséklet 1,1 Celsius-fokkal emelkedett az 1850-es szint fölé.

A világ számos részén volt szokatlan hőség idén. Dél-Amerika, Európa, Afrika, Ázsia és Óceánia is melegebb volt a korábbinál, míg Észak-Amerika egyes régióiban a megszokottnál alacsonyabb átlaghőmérsékletet mértek.

Európát júniusban és júliusban érte el egy-egy nagy hőhullám, Franciaországban országos rekord született: június 28-án 46 Celsius-fokos meleget mértek. Országos hőségrekord dőlt meg Németországban, Hollandiában, Belgiumban, Luxemburgban és Nagy-Britanniában is - írja a BBC.com.A WMO az elmúlt 10 évben tapasztalt rekordhőmérsékleteket egyértelműen összekapcsolja az üvegházhatású gázok kibocsátásával, mely az emberi tevékenység, többek között az autóvezetés, a fakitermelés és a széntüzelés következménye.

A szén-dioxid, a metán és a dinitrogén-oxid koncentrációja 2018-ban rekordokat döntött. 

A WMO közlése szerint a felmelegedés próbára teszi a természetet is. Mindkét sarkvidéken olvad a jég, a tengerszint emelkedése pedig felgyorsult a műholdas mérések 1993-as kezdete óta. Az 1980-as évek óta minden évtized melegebb, mint az azt megelőző.

Az üvegházhatású gázok által generált hő nagy része az óceánokba kerül. 

A vizek emiatt sokkal savasabbak lettek, a tengeri hőhullámok pedig egyre gyakoribbá válnak.

Amellett, hogy kárt tesz a természetben, a megnövekedett hőmérséklet az emberekre is hatással van, a hőhullámok különösen az idősebbeknek jelentenek kockázatot.

"A régebben évszázadonként egyszer előforduló hőhullámok és áradások egyre gyakoribb eseményekké válnak. A Bahamáktól Japánon át Mozambikig számos ország szenved trópusi ciklonoktól. Erdőtüzek pusztítanak az Északi-sarkkörön és Ausztráliában is"

- mondta el Petteri Taalas, a WMO vezérigazgatója.

A jelentést az ENSZ hétfőn Madridban kezdődött kéthetes klímakonferenciáján (COP25) mutatták be.

OSZD MEG másokkal is!

katasztrófa tudomány érdeks klímaváltozás


Megtekintések száma: 47936

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet