​Az első marslakók: felszín alatti sós vizű tavak rejthetik a földönkívüli élet titkát

2023. július 8., szombat




Világszenzáció: élet lehet a Marson, amit hamarosan felfedhetnek.

Könnyen elképzelhető, hogy néhány hatalmas kiterjedésű felszín alatti sósvizű tóban hemzseg az élet a Marson, írja a Nature Astronomy. A friss felfedezés egyben a földönkívüli élet eddigi legmeggyőzőbb tudományos bizonyítéka lehet.

Még 2018-ban jelentette be egy tudóscsoport, hogy jókora tavat fedeztek fel a Mars felszíne alatt. Legújabb tanulmányukban azonban elismerték, hogy tévedtek: valójában nem egy, hanem több tóra bukkantak akkor, csak ennek bizonyítékait korábban figyelmen kívül hagyták.

A tudományos lapban publikált cikkben kifejtik, hogy a két éve felfedezett nagyjából 20 kilométer átmérőjű tó valójában egy óriási felszín alatti vizes terület része. A tórendszer tagjai teljesen változó méretűek lehetnek a kisebb medencéktől kezdve egészen a mocsaras területekig. Közös bennük, hogy a feltételezések szerint mindegyiket szárazföldi sávok választják el a központi tótól.

A tanulmány szerint a folyékony víz a marsi sarkvidékeken képződik, és mivel a bolygó hőmérséklete jóval alacsonyabb a földinél, illetve a víztestek sótartalma extrém magas lehet, ezért nem fagynak meg a felszín alatt.

Ez pedig remek környezet lehet különböző életformák kialakulására, írják a tanulmányban. 

Persze nem barlangban bujkáló zöld lényekre kell gondolni, hanem olyan mikrobiális organizmusokra, melyek képesek túlélni szélsőséges időjárási körülményeket is.

A cikkben kitérnek arra is, hogy az ilyen magas sótartalmú vizek a mikrobák oxigénszükségletének akár hatszorosát is tartalmazhatják. Éppen ezért a tanulmány végén a tudósok sürgetik az olyan jövőbeni Mars-missziókat, melyek a bolygó sarkvidékeit vizsgálják.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 40602





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet