Az ember, aki rájött, mi a nők tucatjainak haláláért felelős "járvány" oka

2021. március 20., szombat
Csak 3 éve volt diplomája, amikor 1847-ben olyan felfedezést tett, mely rengeteg anya életét mentette meg.

Ha valaki ennyiből sem tudná, az talán sohasem tanult magyar történelmet, de sebaj, sohasem késő elkezdeni, nem szégyen új dolgot tanulni!

Semmelweis Ignác volt az, akit manapság az anyák megmentőjeként is emlegetnek, teljesen jogosan. Ha ő annak idején nem lett volna, még több anya halt volna meg abban az eleinte "járványnak" hitt betegségben, mely szülés után vitte el őket.

Ő volt az az orvos, aki a gyermekágyi láz okát végül megfejtette, és rá is jött, hogyan lehet ellene védekezni. Pedig nem volt egyszerű feladat, és nem egyszer kinevették elmélete miatt.

A nagy felfedezést 1847-ben tette, akkor jött rá, mi a dolog nyitja. Azokban az időkben rengeteg gyermek árván született, ugyanis az anyja elhalálozott.

Sok híresebb nevű orvos figyelmét is felkeltették ezek az esetek, de eleinte nem tulajdonítottak neki nagy jelentőséget. Amikor azonban az esetek megszaporodtak, mindenki egy titokzatos járványról kezdett el beszélni.

Ekkor már kezdte sejteni, hogy valójában nem járvány okozza a halálozásokat, hanem az orvosok maguk, igaz saját tudtukon kívül.

Állítását egészségügyi adatok is alátámasztották: a bécsi közkórház I. osztályán, ahol boncolást is végző orvosok vezették le a szüléseket, sokkal magasabb volt a halálozási arány, mint a bábák által felügyelt II. osztályon, ahol a bábák halottakkal nem kerültek közvetlen kapcsolatba.

Egy rövid távolléte alatt vérmérgezésben meghalt Kolletschka professzor, aki egy boncolás közben megvágta a kezét.

A boncjegyzőkönyvet tanulmányozva felfigyelt rá, hogy a gyermekágyi lázban elhaltak bonclelete megegyezik azzal, amelyet ő a vérmérgezésben elhalt Kolletschka boncjegyzőkönyvében olvasott.

Rájött, hogy valahogyan baktériumok telepednek meg a kézen, ezért ezekkel juttatják át a nők testébe szüléskor ezeket, aminek következtében sokan vérmérgezésben halnak meg.

Tudta, hogy ez ellen egy egyszerű kézmosás nem elég, és kikísérletezte, hogy a klórmeszes oldattal való erőteljes kézmosás körömkefével hatásos védekezést nyújthat a kóros anyag átvitele ellen.

Klein professzor engedélyével elrendelt az orvosoknak a várandós nők vizsgálata előtt a kötelező klórmeszes oldattal való mosakodást.

Ennek köszönhetően az osztályán a következő hónapokban a gyermekágyi lázban elhalálozott anyák számaránya 1%-ra csökkent, amely korábban a 18%-ot is elérte

Bár anyák százezreinek életét mentette meg, és az egész világon elterjedt felfedezése még többek életét, a kollégái féltékenyek voltak, és nem hálálták ezt meg.

Olyannyira, hogy 1949 tavaszán, amikor lejárt a tanársegédi állása, azt nem hosszabbították meg.

Ez őt azonban egy csöppet sem törte meg, mert meg volt győződve az igazáról és arról, hogy egy napon fogják majd a nevét emlegetni a jövőben.

Semmelweis 1850 októberében visszaköltözött Pestre, ahol a Rókus kórházban főorvosi, majd a Pesti Tudományegyetemen szülész-nőgyógyász professzori kinevezést kapott.

Életének utolsó évei nagyon szomorú képet festenek a zseni elméről, aki annak idején mindenkit megmentett: 1865-ben kiderült, hogy súlyos elmezavarral küzd. Egy speciális idegszanatóriumba vitték, ahol augusztus 13-án halt meg, méghozzá ironikus módon vérmérgezésben.

Életében talán soha nem gondolta, hogy később ekkora hatással lesz mind az emberekre, mind az orvostudományra.

tudomány egészség orvostudomány történelem betegség betegségek


Megtekintések száma: 110226

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet