Az ember Istent játszik? Szintetikus emberi DNS-t akarnak alkotni a tudósok

2021. augusztus 6., péntek




Megdöbbentő, sokak szerint felháborító lépésre szánja el magát a tudomány.

Az ember tényleg ott tart, hogy isteni hatalommal ruházhatja fel magát? Ez Istennek vajon nem tetsző lesz?

Mert az emberek egy részének már most sem tetszik az, amit művelnek.

Miről is van szó? Arról, hogy nemrégiben bejelentették genetikusok, hogy az emberi DNS-t szeretnék rekreálni, méghozzá szintetikusan.

Ez pedig azt jelenti, hogy innen már csak egy lépés, hogy szintetikusan legyünk képesek embert teremteni. Vagyis gyakorlatilag Isten helyébe lépni.

Az élet építőkockáinak, és eleve az élet kialakulásának manipulálása ma a legnagyobb etikai kérdés és probléma a genetikával kapcsolatban. Ami most fog történni az elkövetkező években, az messzebb taszíthatja az embert Istentől, mint bármi, amit eddig tett - a vallásos emberek szerint.

200 genetikus és egyéb tudós fog New Yorkban találkozni egy megbeszélésen, ami annak keretében fog zajlani, hogy a Genome Project-write tervezetét előbbre vigyék, és létrehozhassák majd az első szintetikus emberi DNS-t.

A projektre közel 100 millió dollár áll rendelkezésre, vagyis van miből gazdálkodniuk.

13 éven át tartotta Human Genome projekt, melynek keretében feltérképezték a teljes emberi génállományt. A 2003-ban megszűnt projekt utódja lesz ez a lépés, ami egy új fázis.

Ha sikerül a tudósoknak létrehozniuk az első szintetikus DNS láncot, akkor minden meg fog változni.

Szinte a semmiből, szervetlen anyagokból létre fogunk tudni hozni emberi életeket.

Ez pedig a világtörténelem legnagyobb, legmélyebb morális kérdéseit fogják felvetni mind a tudomány képviselői, mint az emberek szemében.

Az így létrehozott emberek kik lesznek? Lesz bennük lélek? Vagy csak lelketlen hústömeg lesznek? Kinek a tulajdonában lesznek? Egyáltalán, tulajdonként kell majd őket kezelni?

Csak néhány azon kérdések közül, melyek felvetődnek az egésznek a kapcsán.

Játszhatunk-e Istent büntetés nélkül? Képesek lehetünk kicselezni a halált, ez már szinte bizonyos. A kérdés csak az, hogy jogunk van-e ehhez, és nem borítjuk-e meg az élet alapvető rendjét és körforgását?

OSZD MEG másokkal is!

tudomány vallás isten genetika az emberiség jövője


Megtekintések száma: 295336





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet