Az ember perzseli föl a Földet: borzalmas pokollá züllesztettük az Istentől kapott paradicsomot!

2023. március 7., kedd




Már tagadhatatlan, hogy az ember áll a globális felmelegedés mögött, a bizonyítékok elérték a tudományos valószínűség legmagasabb fokát, állapította meg egy hétfőn közzétett tanulmány. 

"Az emberiség nem engedheti meg magának, hogy figyelmen kívül hagyjon ennyire világos jelzéseket" – írták a kutatók a Nature Climate Change című szaklap friss számában.

A tanulmány az elmúlt 40 évben emelkedő hőmérsékleti értékek műholdas méréseit vizsgálta meg.

A FÖLDFELSZÍN HŐMÉRSÉKLETÉNEK MELEGEDÉSE AZ EMBERI TEVÉKENYSÉG KÖVETKEZMÉNYE, ENNEK BIZONYOSSÁGA A TUDÓSOK SZERINT ELÉRTE AZ ÖT SZIGMA SZINTET, VAGYIS A TUDOMÁNYOS STATISZTIKAI MÉRŐMÓDSZER AZON SZINTJÉT, MELYET PÉLDÁUL 2012-BEN A HIGGS-BOZON FELFEDEZÉSEKOR ALKALMAZTAK.

Benjamin Santer, a frissen megjelent tanulmány vezető szerzője, a kaliforniai Lawrence Livermore laboratórium munkatársa reméli, az eredmények meggyőzik a kételkedőket és tettekre sarkallnak.

Tévedésnek bizonyult a kételkedők érve, mely szerint a tudósok még nem ismerik a klímaváltozás okát. De ismerjük

– mondta a Reuters hírügynökségnek.

A TUDOMÁNY ÁLLÁSPONTJA AZ, HOGY A FOSSZILIS ÜZEMANYAGOK ÉGETÉSE OKOZZA AZ EGYRE TÖBB ÁRADÁST, SZÁRAZSÁGOT, HŐHULLÁMOT ÉS A TENGERSZINT EMELKEDÉSÉT.

Egy 2018-ban végzett kutatás szerint az amerikaiak 62 százaléka már elhiszi, hogy a globális felmelegedést az ember okozza, 2013-ben ez az arány még csak 47 százalék volt. 

Ennek ellenére Donald Trump amerikai elnök gyakran ad hangot kétségeinek és azt tervezi, hogy országa jövőre kihátrál a 197 ország által aláírt párizsi klímaegyezményből, mely véget akar vetni a fosszilis üzemagyagok korszakának, és tisztább forrásokból - többek között a szél és a napfény erejéből - biztosítaná az energiát.

Az amerikai, kanadai és skót tudósokból álló kutatócsoport szerint a globális felmelegedés bizonyítékai már 2015-ben elérték az öt szigma szintet két tudományos műholdas adatkészletnél, a harmadik esetében 2016-ban érték el ezt a szintet.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) hivatalos közleményében már 2013-ban arra jutott, hogy a globális felmelegedés "rendkívül nagy valószínűséggel" az emberi tevékenységnek tulajdonítható, vagy "legalább 95 százalékban valószínű, hogy az emberi tevékenység a klímaváltozás fő oka az 1950-es évek óta".

A rendszeres mérések 19. századi kezdete óta az elmúlt négy év volt a legforróbb. Az IPCC legközelebb 2021-ben adja ki a valószínűség újabb hivatalos értékelését. 

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 97881





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet