Az emberi faj a Theiáról származik?

2017. április 9., vasárnap




Mi van, ha az emberiség eredője nem is a Föld, hanem az egykoron a Naprendszerben keringő Theia?

Ma már több csillagász és szakember szerint is elismert tény, hogy egykoron létezett a Naprendszerben még egy különleges bolygó, a Theia.

A Theia feltételezhetően valahol a Mars és a Föld között keringett. Ez pedig azt jelenti, hogy a lakható zóna határán belül volt, vagyis a víz folyékony halmazállapotban lehetett jelen rajta, és oxigén dús légköre lehetett.

A Theia úgynevezett trójai bolygó volt, trójainak nevezik azokat, amelyek az adott bolygó előtt keringenek és görögöknek, amelyek mögötte haladnak. Annyit tudni erről a különleges, ősi bolygóról, hogy nagyon hasonló felépítésű lehetett, mert egymáshoz nagyon közel alakultak ki.

Egyes feltételezések szerint bár a Theia később megsemmisült, az egész emberiség erről a bolygóról származik...

Ha a Theia akkor tájt alakult ki, mint a Föld - és ez valószínűleg így van - akkor a Földre életet szállító aszteroidák egy része oda is becsapódott.

Mivel a két bolygó közül nagyobb valószínűséggel érték különféle becsapódások tehát, ezért úgy gondolják, itt előbb alakulhatott ki élet, és talán a Földön ki sem alakult ekkor még.

Hatalmas ősi világ jöhetett létre rajta, élén az emberi őssel, mely olyan technológiai fejlettséget ért el, hogy képesés vált az űrutazásra. Aztán idővel egy ősi kataklizmát követően a Theia megsemmisült, az emberiség pedig néhány hatalmas mentőkapszulával a Föld felé vette az irányt, hogy új életet kezdjenek, és benépesítsék azt.

A paleoasztronautika, és az előző emberiség elméleteinek hívői szerint legalábbis a Theián már egy fejlett emberiség élt, akinek a leszármazottai a Földi emberek.

Van azonban egy másik, sokkal tudományosabb elmélet is, mely tényleg azt bizonyítja, hogy a Theiáról származhat minden ember.

Ez a tudományos bizonyíték pedig maga a Hold. A Holdról ugyanis azt tartják, hogy a Föld Theiával való ütközése során alakult ki, és a Hold gyakorlatilag a Föld és a Theia darabjai összekeveredve.

Évtizedeken át nem tudták, hogy ilyen összetételű a Hold. A Holdra szállásokat követően az onnan visszahozott kőzet minták elemzése aztán rávilágított: nem csak földi kőzetekből állt a Hold, hanem egy ismeretlen kőzetből.

Feltehetően 4,5 milliárd évvel ezelőtt összeütközött a Földdel. Az elméletek szerint a Theia bolygó és a Föld ütközéséből alakult ki később tehát a Hold.

Az elmélet egyébként az 1980-as évek óta viszonylag elfogadott a csillagászok körében még akkor is, ha közvetlen bizonyíték nem volt rá. Számítógépes modellek azonban levezették az ütközést.

Ez azt jelenti, hogy nagyon nagy valószínűséggel minden bizonnyal a Theiáról származunk, ugyanis ott nagyobb eséllyel, és hamarabb is alakulhatott ki az élet, már csak azért is, mert a Naprendszer eggyel kintebbi pályáján volt, és sűrűbben érték aszteroida becsapódások, melyek kémiai katalizátorként beindíthatták rajta az élet fejlődését.

Ez pedig a Theia maradványa lehetett. Az emberi faj első otthona tehát bármilyen hihetetlen, talán egy már megsemmisült ősi bolygó lehetett.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány rejtély rejtélyek theia csilalgászat


Megtekintések száma: 48352





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet