Az emberiség hatalmas lépést tett a Holdbázis megépítése felé: új korszak kezdődhet

2019. október 10., csütörtök




Ez egy fontos lépés, majdnem annyira mint Neil Armstrongé.

A holdi regolit súlyának nagyjából 40-45 százaléka oxigén – ez jelentős mennyiség, amit hasznosítani is lehetne a kísérőnkön, ha képesek lennénk kivonni a kőzetekből. 

A probléma csak az, hogy ez az oxigén a regolitban oxidok formájában található meg, amelyek ásványokba és üvegbe vannak “bezárva”.

Egészen idáig nem tudtuk, hogyan tudjuk kinyerni őket onnan – most viszont a Holdról visszahozott regolitmintáknak köszönhetően kutatók találhattak egy módszert arra, hogy sikerüljön.

A minták magukban túl értékesek ahhoz, hogy kísérletezzenek rajtuk, de a mintájukra a Glasgowi Egyetem kutatói képesek voltak “lemásolni” csak földi anyagok segítségével

– írja a Science Alert.

Ezt az anyagot “holdi regolit szimulátornak” nevezik, és a segítségével végre sikerült olyan eljárást kifejleszteni, ami kevesebb energiafelhasználással, hatékony módon, nagyobb mennyiségben képes kivonni az oxigént a regolitból. 

A kuatók az úgynevezett sóoldatos elektrolízist használták, amellyel sikerült úgy kinyerni az oxigént, hogy a melléktermék is csak fémötvözetek formájában jelentkezik, amit aztán a Holdon később fel lehetne használni.

A megoldás segíthet abban, hogy egy esetleges holdbázis lakóit oxigénnel lássa el akár a belélegezendő levegőhöz, akár üzemanyagként funkcionálva.

Az ötvözeteket pedig fel lehet használni in-szitu a bázis építéséhez, vagy bármilyen eszköz gyártásához.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes hold emberiség


Megtekintések száma: 70275





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet