Az ENSZ szabotálja a szír menekültek hazaszállítását: borzalmas dolgok zajlanak a színfalak mögött!

2018. június 14., csütörtök




Minden mögött titkos háttérhatalmi erők állnak, melyek Európát saját képükre formálnák.

Léteznek olyan külső és belső erők, melyek Európát megpróbálják teljes mértékben ellehetetleníteni.

Ezek az erők alapvetően egyetlen céllal hatnak az unió politikájára: hogy a menekültekkel gyengítsék a kialakult erőviszonyokat, és később meg is változtassák azokat.

Tovább nőtt a feszültség Libanon és az ENSZ között a szíriai menekültekkel kapcsolatban. Gebran Bassil, ügyvivő libanoni külügyminiszter újfent azt vádolta szerdán az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságát (UNHCR), hogy maradásra ösztönzi az országban tartózkodó szíriai menekülteket.

„Elérkezett az idő, hogy azt mondjuk nekik: elég. Ennyi volt. Libanon érdekei forognak kockán” – hangoztatta a tárcavezető az északkelet-libanoni Arszálban tartott sajtókonferenciáján az UNHCR-nek címezve szavait.

Hozzátette:

Libanon gazdasága összeomlóban van, s a világon nem volt más olyan állam, amely annyira befogadó és engedékeny lett volna a menekültekkel, mint országa.

„Az a politikájuk, hogy megakadályozzák a visszatéréseket. A libanoni politika pedig az, hogy ösztönözze a visszatéréseket” – jelentette ki Bassil.

„Tulajdonképpen azt mondják nekik, hogy ne menjenek vissza” – hangsúlyozta a külügyminiszter. Bászil a nap folyamán látogatást tett az arszáli menekülttáborokban elbeszélgetve azok lakóival.

Mint mondta, az UNHCR honlapján óva inti a szíriai menekülteket a gyors hazatéréstől. Kiemelte: a különbség a bejrúti kormány és a nemzetközi közösség álláspontja között az, hogy

ők a válság elhúzódását akarják, „míg mi azt akarjuk, legyen rövid”.

Bassil június 8-án utasította országa hatóságait, hogy függesszék fel a tartózkodási engedélyek megadását az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának a dolgozói számára, mert szerinte

„félelmet gerjesztenek bizonyos rémületet kiváltó kérdések feltevésével”,

s így akadályozzák a szíriai menekültek hazatérését. Mireille Girard, a főbiztosság libanoni képviselője kedden a Reuters brit hírügynökségnek elmondta, a bejrúti hatóságok döntése az UNHCR 19 munkatársát érinti.

Az UNHCR tagadta a vádakat, mondván támogatja a menekültek visszatérését Szíriába, amennyiben ez már biztonságos számukra.

„Az UNHCR nem akadályozza a menekültek visszatérését” – jelentette ki Rula Amin, a főbiztosság illetékes szóvivője. “Az UNHCR politikája világos ez ügyben: tiszteletben tartjuk az emberek hazatéréssel kapcsolatos szabad akaratát.

Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa genfi sajtótájékoztatóján kiemelte: „Megértjük, hogy Libanon nem tud ennyi embert befogadni. Mi azt mondjuk, legyen türelmes, mert a visszatéréseket a szíriai körülmények korlátozzák. Párhuzamosan ezzel azt mondjuk a donorállamoknak: többet kell tennetek Libanonért. Nemcsak a menekültek, de az őket befogadó közösségek tekintetében is” – tette hozzá Grandi.

Libanon több mint egymillió szíriai menekültet fogadott be, akik immár az összlakosság mintegy negyedét teszi ki. 

Bejrút ismételten hangsúlyozta, hogy nem képes megbirkózni a szíriai menekültáradattal, amely túlterheli az ország közszolgáltatásainak rendszerét és gazdaságát.

OSZD MEG másokkal is!

érdekes érdekesség európa politika menekültekm


Megtekintések száma: 21582





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet