Az erdélyi magyar középiskolás fiú találmányán ámul a világ: emberek millióinak életét mentheti meg!

2023. március 9., csütörtök




A Csíkszeredán élő középiskolás fiú, Imets Tamás tényleg nem akármit alkotott.

Olyan szerkezetet álmodott meg, ami forradalmasíthatja az elsősegélynyújtást, és így emberek életét tudja majd megmenteni a jövőben.

Ez pedig talán az egyik legnagyobb, legnemesebb feladat a világon, büszkék vagyunk rá, és egy egész ország szurkol neki, hogy minél hamarabb eljusson a megvalósulásig, a tömeggyártásig.

A találmányáért már világszerte érdeklődnek egyes vállalatok és a nemzetközi média!

Saját építésű drónnal és saját fejlesztésű mesterséges intelligenciával rukkolt elő - írja a Maszol.

A fiatal feltaláló új fejlesztésének segítségével gyorsan tájékozódó drónokkal kereshetünk bajbajutott embereket, akik például a hegyekben, lerombolt épületekben tartózkodnak.

Tamás tavaly augusztusban kéztörést szenvedett a somlyói hegyekben. Nem tudott felkelni magától, amire pedig a kórházba ért, a sejtek elhaltak, így a bicepszéből ki kellett vágni egy darabot, és kétszer műtötték meg a karját. Ez inspirálta arra, hogy egy olyan rendszert építsen, amelyik hatékonyan talál meg embereket.

Tamás maga építette a drónokat, és a szoftvert is ő fejlesztette ki.

„Ez képes felismerni emberi arcokat, testeket, tárgyakat, és önállóan tudja navigálni a drónt, nem szükséges hozzá emberi hozzájárulás”

– magyarázta a Maszolnak.

A drónt azért ő építette meg, mert a kereskedelemben kaphatók más célokat szolgálnak, elsősorban a filmezést. Neki azonban más elvárásai voltak, saját szenzorokat kellett beépítenie, felszerelnie egy elsősegély-dobozt is.

A két drónnak, amelyeket eddig épített, 32 GB-s memóriakártyája van, ezekre vannak feltöltve átkonvertált emberi arcok és testek, tárgyak numerikus formátumai.

„Ezeket hasonlítja a hozzá beérkező információhoz, és amennyiben emberi arcot érzékel, megkezdődik a személy megközelítése” – részletezte.

A feltaláló elmondta, a drón spirálban körbejárja az adott területet, az akadályokat pedig kikerüli a szenzorok segítségével. A GPS koordináták alapján pedig értesítheti a hatóságokat, ha személyt talált.

„Nem merem biztosra állítani, de úgy néz ki, hogy vannak fiatalokat támogató pályázatok, és remélhetőleg vagy egy ilyenből, vagy más cég közreműködésével lehetne értékesíteni a drónjaim” – mondta el Imets Tamás. A csíkszeredai diák drónjaival két héttel ezelőtt megnyerte a magyarországi Országos Tudományos és Technikai Diákalkotó Kiállítás (OTTDK) versenyt, így nyáron Brazíliában bemutathatja a saját fejlesztését.

A hétvégén pedig Brüsszelben ismertette az érdeklődővel a drónokat. Tamás egyébként az alkalmazásfejlesztés világában is ki szeretné próbálni magát a jövőben.

Androidra és iOS-re írna applikációkat – eleinte játékokat, majd komolyabb fejlesztésű programokat adna ki.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány technika magyarország magyarsag


Megtekintések száma: 49711





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet